dolda ny logga mindre

Juriststudenter vann över Red Bull

Juriststudenter vann över Red Bull

Jennifer Abdulahad, 21 år, och Oliver Titikic, 24 år, med sin byrå Aurix som hjälpte sin klient Tiger King att vinna över Red Bull.
Jennifer Abdulahad, 21 år, och Oliver Titikic, 24 år, med sin byrå Aurix som hjälpte sin klient Tiger King att vinna över Red Bull.

Text: DoldaNyheter.se
I fredags morse kungjordes domen: Göteborgsföretaget Tiger King har vunnit mot energidrycksjätten Red Bull. Bakom vinsten låg en juristfirma startad av de två energiska juriststudenterna Jennifer Abdulahad och Oliver Titikic, båda i tjugoårsåldern! Domen var historisk. Aldrig förr lär några juriststudenter ha vunnit över ett så stort företag i en domstol.

- I början när vi startade byrån Aurix var det rätt givet att vi inte skulle få några klienter som betalade.

Det var via en kontakt till Jennifer i Borås som de fick in den första kunden Tiger King. 

I början behövde Tiger King lite hjälp med sina avtal. De fick ett bra förtroende och sa upp sitt gamla ombud. 

- När sommaren led mot sitt slut fick de en stämningsansökan från Red Bull som de ville ha hjälp med. Vi sa att vi inte hade någon tidigare erfarenhet av detta, men de ville att vi skulle sköta det ändå.

Överväldigande uppdrag
Jennifer Abdulahad, 21 år, fick en hel låda med alla deras papper och åkte hem till Oliver Titikic, 24 år. 

Till att börja med kändes det som ett överväldigande uppdrag som gjorde dem nervösa, speciellt med tanke på att Red Bull är ett så stort företag.

- Men sakta men säkert gick vi igenom alla papperna i mina föräldrars uterum, för vi hade inget kontor då, berättar Oliver.

- Sen tänkte vi: så länge vi håller oss till juridiken kommer allt att gå bra.

Hela processen tog ca 10 månader.

Klient blev stämd
Red Bull stämde Tiger King, dels för varumärkesintrång, dels för otillbörlig marknadsföring. De påstod att burkarna kunde förväxlas med deras och att marknadsföringen snyltade på deras renommé. De var tvungna att bevisa att det var varumärkesintrång inför rätten, men Patent- och Marknadsdomstolen i Stockholm gick på Tiger Kings sida och tyckte inte de hade gjort varumärkesintrång.

- Red Bull som bolag angriper ofta mindre konkurrenter utan egentlig grund, för att få ut dem ifrån marknaden. Ofta börjar de med att skicka varnings och hotbrev. Har man inte jurister kan det vara skrämmande, menar Jennifer Abdulahad.

Vi ville se till att dessa stora aktörer inte fortsätter missbruka sin makt genom juridiken. 

Oliver Titikic läser sista året affärsjuridik i Lund och Jennifer Abdulahad, läser på juristprogrammet i Lund.

Startade byrå som student
- Jag startade en byrå i mars förra året för att hjälpa folk. Samma vecka som jag fick godkänt från bolagsverket fick Jennifer det med. Hon la ut det på sin instagram så jag skrev till henne. Hon var i Lund och jag i Helsingborg.

Oliver föreslog att de skulle ta en fika. Tanken var först bara att de skulle samarbeta, men det visade sig att de hade samma vision: att göra juridiken tillgänglig för alla. De ville att även små företag skulle kunna använda juridiken till att växa. 

De har därför satt sin timtaxa mycket lägre jämfört med andra. De ville samtidigt modernisera den juridiska branschen. 

Nu har de fem till anställda studenter som också läser juridik under tiden.

Oliver och Jennifer kommer snart att starta en podcast om den resa de gjort, om entreprenörskap, juridik och hur man kombinerar entreprenörskap med att samtidigt läsa på universitet.

Red Bull stämde Tiger King, dels för varumärkesintrång, dels för otillbörlig marknadsföring. De påstod att burkarna kunde förväxlas med deras och att marknadsföringen snyltade på deras renommé.
Red Bull stämde Tiger King, dels för varumärkesintrång, dels för otillbörlig marknadsföring. De påstod att burkarna kunde förväxlas med deras och att marknadsföringen snyltade på deras renommé.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter