dolda ny logga mindre

Skilsmässa blir lättare i Irland efter val

Skilsmässa blir lättare i Irland efter val

Irland (TT)
Som irländare är det inte lätt att skilja sig. Landet har en av Europas mest restriktiva skilsmässolagar, som bland annat kräver att ett par ska ha bott isär i fyra år innan äktenskapet kan lösas upp.

Nu ska lagen, som trädde i kraft då skilsmässa blev lagligt i Irland 1995, luckras upp. I fredags hölls en folkomröstning i frågan. Resultatet visar en klar majoritet för en lättare skilsmässolag, med 82 procents stöd.

Utslaget innebär troligen att rekvisitet om fyra års särboende i stället revideras till två år, något som den irländska regeringen redan föreslagit. Utländska skilsmässor ska också erkännas som giltiga.

En rad folkomröstningar i sociala frågor har hållits i Irland de senaste åren. I fjol röstade det irländska folket för att plocka bort lagen som kriminaliserar abort, och 2015 för att samkönade äktenskap ska erkännas.
 

Foto: Brian Lawless/AP/TT
Irlands premiärminister Leo Varadkar avlägger sin röstsedel i fredags, då Irland röstade både till EU-parlamentet och i frågan om skilsmässolagen.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter