dolda ny logga mindre

Brexitpartiet får flest mandat av alla

Brexitpartiet får flest mandat av alla

Storbritannien (TT)
"Bremain"-sidan ser ut att bli störst i Storbritannien, men Brexitpartiet blir största enskilda parti i hela EU, med preliminärt 28 mandat till Bryssel.

När de flesta röster i England och Wales räknats ligger Nigel Farages EU-skeptiska parti på 31,6 procent. Det innebär 28 mandat i EU-parlamentet, flest av alla partier i hela unionen.

Enligt organisationen Europe Elects samlade hårdföra brexit-partier sammanlagt 34,9 procent, mot mer renodlat EU-vänliga brittiska partier 40,4 procent, i England och Wales. De traditionella storpartierna Labour och Tories, som är kluvna i EU-frågan, fick sammanlagt 23,2 procent.

"Libdems" starka
Siffrorna är preliminära i väntan på rösträkning i Nordirland och Skottland.

Bland EU-vännerna är Liberaldemokraterna störst. De blir näst största brittiska parti, med hittills drygt 20 procent av rösterna. De gröna ser ut att klättra närmare fem procentenheter, och kan bli fjärde största parti, med 12,5 procent av rösterna.

Valets stora förlorare är de två traditionella jättarna. Labour rasar närmare 11 procentenheter och placerar sig som tredje största parti, medan konservativa Tories fall är ännu brantare och partiet ser ut att hamna på ett ensiffrigt resultat.

BBC konstaterar att Tories resultat är det sämsta sedan partiet grundades på 1830-talet.

Två Phillips
Ukip, Som Nigel Farage ledde fram till 2014 års framgångar, ser ut att förlora alla sina mandat.

En parentes i sammanhanget är att Sydvästra regionen valt två stycken Alexandra Phillips till EU-parlamentariker. En representerar Brexitpartiet, och den andra De gröna, enligt BBC.

Gustav Sjöholm/TT

Henrik Samuelsson/TT
 

Foto: Alastair Grant/AP/TT
Nigel Farage har anledning att glädjas.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter