dolda ny logga mindre

Få vill jaga radioaktiva svin i Gävleborg

Få vill jaga radioaktiva svin i Gävleborg

Miljö (TT)
Mer än vartannat vildsvin som fälls i Gävleborg har för höga halter av det radioaktiva ämnet cesium. Det har gjort att intresset bland jägare för att skjuta av den allt större vildsvinspopulationen falnat, rapporterar SVT Gävleborg.

Jägarna får själva stå för provtagning och ansvara för att djuren skickas för destruktion om det skjutna vildsvinet har för höga halter av cesium, som finns i marken efter Tjernobylolyckan 1986.

I början av 2019 hade sju av tio vildsvin, samtliga fällda i Gästrikland, cesiumhalter över gränsvärdet och fick inte säljas eller skänkas bort. För privat bruk bör det inte ätas mer än enstaka gånger.

Jägareförbundet befarar nu att det svala intresset för att jaga vildsvin ska drabba lantbrukare som får sina grödor uppbökade och vill se ett statligt stöd för att betala för provtagningen i drabbade områden.

- Det börjar bli bråttom, det är ofta från samhället jägare får tryck om att minska vildsvinsstammen och då är det rimligt att även samhället bekostar provtagningen så att det inte bara är jägaren som ska stå för hela kostnaden, säger Filip Ånöstam, jaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet, till SVT.
 

Foto: Johan Nilsson/TT
Vildsvin i Gävleborg har ofta för höga halter av det radioaktiva ämnet cesium och jägarnas intresse för att skjuta av den växande populationen är svagt. Arkivbild.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter