dolda ny logga mindre

Hårdför invandringsretorik gav Lega skjuts

Hårdför invandrings-retorik gav Lega skjuts

EU-valet (TT)
Den hårda, invandringskritiska retoriken gick hem. Högerradikala och EU-kritiska Lega blir största parti i Italiens val till EU-parlamentet.

- Ett av de partier som vuxit mest, konstaterar Italienkännaren Ann-Cathrine Jungar.


När söndag blivit till måndag stod det klart att Lega får ett stöd på 29 procent i det italienska valet till EU-parlamentet. Partiet får därmed 22 av Italiens 73 mandat i Bryssel, jämfört med de sex som man sitter på nu, enligt preliminära resultat från EU.

Partiet leds av Matteo Salvini som också är Italiens inrikesminister. Med slagord som "Italienarna först" har han kampanjat intensivt inför EU-valet. Nyligen samlade han likasinnade nationalistiska och högerpopulistiska partier från andra länder i Milano för att visa upp en enad front.

- Salvini vill ta på sig en ledarroll för de högerradikala partierna i Europa, säger Ann-Cathrine Jungar, som forskar om högerradikala partier vid Södertörns högskola i Stockholm.

Ändrad maktbalans
I Milanomötet deltog bland andra Alternativ för Tyskland (AFD), franska Nationell Samling (tidigare Nationella Fronten) samt nederländska Frihetspartiet. Invandringshöken Salvini har också aviserat att han vill starta en populistgrupp i EU-parlamentet, kallad Europeiska alliansen för folk och nationer.

- Vi får se om gruppen kommer till stånd. Men det är tydligt att Salvini åtminstone är väldigt populär bland de egna väljarna i Italien, han har vind i seglen och får saker gjorda, säger Jungar.

Legas regeringspartner, populistiska Femstjärnerörelsen, får 21 procent av rösterna och 16 platser i Bryssel – ett resultat som går i linje med det förra valet 2014. Valresultatet kan komma att kasta om maktfördelningen något i regeringen: I fjolårets omtvistade parlamentsval var Femstjärnerörelsen större än Lega, nu är förhållandet det omvända.

- Det är tydligt att Femstjärnerörelse inte har ett lika starkt styre. Och Salvini har levererat på sina löften om att stoppa invandringen, det är möjligt att han får ännu större spelrum nu.

Var är miljöfrågorna?
Femstjärnerörelsen blev dock bara tredje största parti. På andra plats landade mittenvänsteroppositionens största parti PD med 23 procent.

Till skillnad från i många andra länder har klimat- och miljöfrågorna lyst med sin frånvaro i den italienska valrörelsen. Invandring är fortfarande den fråga som engagerar mest, enligt Jungar.

- Något grönt parti har aldrig riktigt etablerat sig i Italien.
Femstjärnerörelsen drev vissa sådana frågor tidigare, man talade om vikten av rent vatten och ren luft. Men nu har man hoppat på Legas invandrings- och EU-kritiska agenda.

Tina Magnergård Bjers/TT
 

Bakgrund: Italiens styre
(TT)
I fjolårets italienska parlamentsval blev det EU-kritiska antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen den stora segraren, med drygt 32 procent av rösterna. Främlingsfientliga Lega gick också starkt framåt och fick över 17 procent av rösterna. Att just dessa två skulle bilda koalitionsregering var långt ifrån självklart, det manglades fram under veckor av förhandlingar.

Partierna enades om en mer oberoende juridikprofessor, Giuseppe Conte, som premiärminister men de båda partiledarna fick ministerroller. De är:

Luigi Di Maio, Femstjärnerörelsen. Tog i fjol över ledarrollen efter partiets grundare, komikern Beppe Grillo. Femstjärnerörelsen är ett EU-skeptiskt och populistiskt parti som vägrade att ingå i några koalitioner inför valet. Di Maio är nu minister med ansvar för ekonomisk utveckling och arbetsmarknadsfrågor.

Matteo Salvini, Lega. Tillhör samma kategori högerledare som franska Marine Le Pen och holländska Geert Wilders. Hans parti Lega, tidigare Lega Nord, är ett EU-kritiskt och främlingsfientligt parti som kampanjar med slagord som "italienarna först". Salvini är inrikesminister i den nya regeringen.

Den italienska mitten-vänster-oppositionen består i huvudsak av Demokratiska partiet (PD), som tappade makten och en stor andel av sitt väljarstöd. Tillsammans med sina fyra samarbetspartier fick man 18,7 procent i fjolårets val.

 

Foto: Antonio Calanni/AP/TT
Det främlingsfientliga italienska partiet Legas partiledare Matteo Salvini röstar i valet till EU-parlamentet.

Foto: Lega/AP/TT
Det främlingsfientliga italienska partiet Legas partiledare Matteo Salvini tackar för stödet till sitt parti i EU-valet.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter