dolda ny logga mindre

Regeringskris kan bli statskris i Österrike

Regeringskris kan bli statskris i Österrike

Österrike (TT)
En skandalvideo från Ibiza har fått den österrikiska politiken att gunga.
Och än värre kan det bli i dag, när en misstroendeomröstning mot förbundskansler Sebastian Kurz ska hållas.


Bakgrunden är den hemliga videoinspelning som publicerades den 16 maj, där landets vice förbundskansler Heinz-Christian Strache syns samtala med en kvinna han tror är släkting till en rysk oligark. Strache talar om att ta kontroll över en av landets tidningar, och hur kvinnan ska kunna få tillgång till upphandlingar.

Dagen efter avslöjandet avgick Strache, både som vicekansler och som partiledare för högerpopulistiska FPÖ, som sedan december 2017 regerat tillsammans med Kurz konservativa ÖVP. Samma dag sprack regeringssamarbetet, och nyval utlöstes. Dessutom har samtliga FPÖ-ministrar avgått, och en övergångsregering svurits in.

Den tillfälliga regeringen riskerar dock att bli kortvarig – det beror på hur det slutar i dagens misstroendeomröstning mot Kurz, som utlysts av oppositionen.

Sebastian Kurz själv räknar med att bli nedröstad av socialdemokratiska SPÖ och FPÖ, sade han till journalister på plats när förbundskanslern under söndagen lade sin röst i EU-valet, rapporterar nyhetsbyrån APA.

SPÖ och FPÖ är andra respektive tredje största parti i parlamentet, så hur de röstar är avgörande för hur det ska gå för Kurz. SPÖ:s ledamöter tänker rösta för ett misstroende, sade partiledaren Pamela Rendi-Wagner till public service-kanalen ORF sent på söndagen.

Den nye FPÖ-ledaren Norbert Hofer har inte gett något besked om hur partiet ska göra, utan säger att ett slutgiltigt beslut ska tas i dag.

Erika Nekham/TT
 

Fakta: De tre stora partierna
(TT)
ÖVP: Förkortning för Österreichische Volkspartei (Österrikiska folkpartiet). Grundat 1945. Kristdemokratiskt, konservativt. Leds av Sebastian Kurz, som är landets förbundskansler. Fick 31,5 procent i parlamentsvalet 2017.

SPÖ: Står för Sozialdemokratische Partei Österreichs (Österrikes socialdemokratiska parti). Har tillsammans med ÖVP dominerat politiken sedan andra världskriget. Leds av Pamela Rendi-Wagner. Fick 26,9 procent i valet.

FPÖ: Freiheitliche Partei Österreichs (Österrikes frihetliga parti) Grundades 1955 av tidigare nazister. Fick när Jörg Haider tog över partiet 1986 en mer populistisk och invandrar- och EU-fientlig inriktning. Leds av Norbert Hofer, som tog över när Heinz-Christian Strache avgick efter avslöjandet av Ibizavideon. Kom på en tredjeplats i 2017 års val, med 26 procent av rösterna.

Källa: Nyhetsbyrån APA, Nationalencyklopedin

 

Foto: Michael Gruber/AP/TT
Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz kan bli nedröstad i dag.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter