dolda ny logga mindre

Döda och skadade vid protester i Sudan

Döda och skadade vid protester i Sudan

Sudan (TT-AFP-Reuters)
Minst nio personer har dödats i samband med att sudanesiska säkerhetsstyrkor försökt skingra protester mot militärjuntan, uppger sjukvårdskällor.

Nu bryter oppositionen alla kontakter och förhandlingar med militärrådet.

Tidigt på morgonen försökte säkerhetsstyrkorna bryta upp lägret med protesterande utanför militärhögkvarteret i huvudstaden Khartum. Tv-sändningar visar kaotiska scener med demonstranter som flyr medan svart rök stiger från tälten. Ett vittne som nyhetsbyrån Reuters talat med säger att poliser slagit med batonger mot demonstranter i ett försök att hindra dem från att återvända till protestplatsen. Nyhetsbyrån AFP rapporterar om skottlossning.

Bryter kontakt
DFCF, en organisation som samlar protestgrupperna, meddelar nu att man bryter all kontakt med militärrådet som tog över i april då president Omar al-Bashir tvingades bort efter tre årtionden vid makten.

Protesterna utanför högkvarteret har pågått sedan militärrådet tog över. Demonstranterna kräver ett civilt styre och förhandlingarna mellan parterna bröt samman sedan de båda sidorna inte kunnat enas om hur en övergångsregering ska ledas.

Protestorganisationerna uppmanar nu till landsomfattande protester som fredliga marscher och demonstrationer.

Flera broar i Khartum har blockerats med stenar och brinnande bildäck.
Även i landets näst största stad Omdurman blockerar tusentals demonstranter vägar.

Varnade för våld
Proteströrelsen SPA varnade i lördags för att man misstänkte att militären planerade för att bryta upp "den fredliga sittstrejken utanför högkvarteret med kraftigt våld" sedan tre personer dödats i samband med demonstrationerna veckan innan. Rörelsen kallar nu militärens försök att upplösa protesterna för en massaker.

Den brittiska ambassadören, Irfan Siddiq, i Khartum fördömer på Twitter våldet mot demonstranterna. "Ingen ursäkt för en sådan attack. Detta.
Måste. Sluta. Nu.", skriver han. Även den amerikanska ambassaden kräver ett stopp.
 

Fakta: Protesterna i Sudan
(TT)
Omar al-Bashir styrde Sudan med järnhand i trettio år. I april avgick han efter månader av protester. Han ersattes av ett militärråd som tänker sitta kvar under en övergångsperiod.

Protestgrupperna som vill ha ett civilt styre har sittstrejkat utanför arméns högkvarter.

Militärrådet har vid flera tillfällen försökt få demonstranterna att avbryta sin sittstrejk och sluta blockera transportvägarna till Khartum. Under maj dödades fem personer och flera skadades i samband med protesterna.

Den 1 maj gav Afrikanska unionen (AU) militärrådet en tidsfrist på 60 dagar för att lämna över makten till en civil övergångsmyndighet och hotade med uteslutning om fristen inte hålls.

I slutet av maj bröt förhandlingarna mellan militärrådet och demonstranterna samman. Parterna hade kommit överens om att en treårig övergångsregering ska bli nästa steg och att den ska följas av fri demokratiska val. Stötestenen är vem som ska leda den, enligt oppositionen har militärrådet krävt två tredjedelars majoritet.

Efter att förhandlingarna strandat uppmanade proteströrelserna till storstrejk och utökade protester.

 

Foto: AP/TT
Demonstranter har spärrat av vägar och broar i Khartum och Omdurman. Arkivbild.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter