dolda ny logga mindre

Polisen: Positiva tecken i utsatta områden

Polisen: Positiva tecken i utsatta områden

Samhälle (TT)
Polisen beskriver en positiv utveckling när myndigheten för tredje gången presenterar den omdiskuterade listan över så kallade utsatta områden.
​​​​​​
- Vi kan arbeta på ett bättre sätt, vi möts av mindre våld och samtalet med medborgarna har stärkts, säger Mats Löfving, chef vid Polisens nationella operativa avdelning (Noa).

Totalt är 60 områden i Sverige i dag att betrakta som utsatta, från 61 stycken i förra rapporten. 22 av dem ses som särskilt utsatta, jämfört med 23 i den förra kartläggningen, då Gårdsten i Göteborg plockats bort och nu övergått till att klassas som ett riskområde.

- Rent övergripande är vi väldigt positiva till den här trenden. Vi uppfattar att relationen mellan polisen och medborgarna har stärkts. Att vi kan arbeta på ett bättre sätt, möts av mindre våld och får mer information in i våra brottsutredningar, säger Löfving.

- Därmed inte sagt att allt är positivt, men trenden är positiv.

Bättre kunskap
När polisen började med sina kartläggningar hade utvecklingen gått åt fel håll under en lång tid, men några år senare ser myndigheten nu att det ökade samarbetet mellan kommuner och andra myndigheter börjar få genomslag, fortsätter Löfving.

- Vi har lärt oss att arbeta över hela spektrumet, både långsiktigt men även mer osynligt och hemligt mot organisatörerna och finansiärerna av den organiserade kriminaliteten. Påtagligt många av dem sitter nu i fängelse, och det är vi glada för.

Linda H Staaf, chef över underrättelseenheten vid Polisens nationella operativa avdelning (Noa) bekräftar bilden.

- Orsaken är att kriminella inte längre har den här inverkan som är ett grundläggande kriterium för att vara ett utsatt område, säger hon, angående att antalet utsatta områden nu minskar.

- Jämfört med 2017 ser vi över lag positiva trender. Det finns områden med negativa trender, men övergripande är det positivt jämfört med för ett par år sedan.

"Helt oacceptabelt"
Två områden är inte längre att betrakta som utsatta – Smedby i Upplands Väsby och Hageby i Norrköping.

Storvreten i Tumba betraktas dock som ett nytt utsatt område av polisen. Det samtidigt som antalet döda i skjutningar ligger på en fortsatt hög nivå.

- Vi ser att skjutningarna minskar i antal och att antalet skadade i skjutningar minskar. Antalet döda är dock konstant, och det är helt oacceptabelt givetvis, säger Mats Löfving.

- Det här är inte enbart kopplat till utsatta områden, men det finns kopplingar till flera av dem. Och en av de tydligaste prioriteringarna vi gjort är att vi varit ute och letat efter unga män som går runt med skarpladdade vapen.
 

Fakta: Utsatta områden
(TT)
Särskilt utsatta områden 2019 (22 stycken):

Vivalla, Örebro

Gottsunda, Uppsala

Alby, Botkyrka

Fittja, Botkyrka

Hallunda/Norsborg, Botkyrka

Husby, Stockholm

Rinkeby/Tensta, Stockholm

Ronna/Geneta/Lina, Södertälje

Araby, Växjö

Karlslund, Landskrona

Nydala/Hermodsdal/Lindängen, Malmö

Rosengård söder om Amiralsgatan, Malmö

Södra Sofielund (Seved), Malmö

Bergsjön, Göteborg

Biskopsgården, Göteborg

Hammarkullen, Göteborg

Hjällbo, Göteborg

Lövgärdet, Göteborg

Tynnered/Grevgården/Opaltorget, V Frölunda

Hässleholmen/Hulta, Borås

Norrby, Borås

Skäggetorp, Linköping

Källa: Polisen

 

Foto: Janerik Henriksson/TT
Linda H Staaf, chef för underrättsenheten NOA, Mats Löfving, chef för NOA, och Erik Åkerlund, chef LPO Botkyrka, presenterar en nationell lägesbild över kriminell påverkan i lokalsamhället och utvecklingen i utsatta områden, under en pressträff hos Polisen i Stockholm.

Foto: Claudio Bresciani/TT
Fittja, utanför Stockholm är uppsatt på listan över "Särskilt utsatta områden". Arkivbild.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter