dolda ny logga mindre

Tusentals kvinnor fick problemspiral insatt

Tusentals kvinnor fick problemspiral insatt

Medicin (TT)
Problemet med trasiga spiraler är mer utbrett än vad som tidigare varit känt, rapporterar SVT Nyheter Skåne. Hittills har mer än hundra kvinnor i Skåne drabbats av att deras spiral gick sönder när den skulle tas ut.
​​​​​​
I region Skåne har totalt 11 000 av den defekta kopparspiraltypen satts in på kvinnor mellan 2015 och 2017. Enligt SVT har så många som 5 800 skånska kvinnor fått den trasiga spiralen insatt.

Problemet upptäcktes i slutet av 2017, och insättningen av spiraltypen stoppades. Men inget gjordes för att varna kvinnorna som fått den insatt.

- Vi kan inte med säkerhet identifiera de kvinnor som fått just den här kopparspiralen insatt som kan vara defekt. Skulle man gå ut med en allmän information så skulle man oroa ett stort antal kvinnor som inte har en spiral av det märket, säger Håkan Miörner, tillförordnad regional chefsläkare.
 

Foto: OLA TORKELSSON / TT
Mer än hundra kvinnor i Skåne har drabbats av att deras spiral gick sönder när den skulle tas ut. Totalt har 5 800 skånska kvinnor fått den defekta spiralen insatt. Arkivbild.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter