dolda ny logga mindre

Överläkare omplaceras efter trakasserier

Överläkare omplaceras efter trakasserier

Arbete (TT)
En överläkare som brutit mot Karolinska universitetssjukhusets värdegrund om trakasserier och antisemitism omplaceras och får sänkt lön, enligt ett pressmeddelande från sjukhuset.

"Han får nu administrativa uppgifter och kommer inte att vara chef i framtiden", säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, enligt pressmeddelandet.

En läkare på sjukhuset anmälde i början av 2018 att han utsatts för antisemitiska trakasserier av överläkaren. En extern granskning av fallet slog fast att läkaren hade trakasserats. Sjukhuset har gjort flera utredningar för att se om det går att avskeda överläkaren, som även gillat antisemitiska inlägg i sociala medier, men funnit att det inte finns laglig grund för avsked.

"Den före detta överläkaren har åsamkat sjukhuset stor förtroendeskada gentemot anställda och patienter av judisk härkomst och allmänheten. Men han kan inte avskedas. Sjukhusets jurister och regionens chefsjurist menar att det strider mot svensk arbetsrätt," säger Patricia Enocson, HR-direktör på Karolinska Universitetssjukhuset.
 

Foto: Jonas Ekströmer/TT
En överläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Solna omplaceras och får sänkt lön. Arkivbild.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter