dolda ny logga mindre

Gripen svensk vädjar till FN

Gripen svensk vädjar till FN

Brott (TT)
Sedan april hålls den svenske programmeraren Ola Bini frihetsberövad i Ecuador. Nu vädjar hans advokat till FN och hävdar att behandlingen av Bini strider mot såväl ecuadoriansk som internationell lag.

Svensken står inte formellt anklagad för något brott men Ecuadors inrikesminister María Paula Romo har tidigare sagt att han är misstänkt för dataintrång. Binis pappa har tidigare i ett uttalande på Facebook skrivit att sonen gripits på felaktiga grunder och att hans enda brott består i att han är vän med Julian Assange.

- I domstolen framförs svepande anklagelser om dataintrång, men man har inte kunnat säga vilka datasystem det handlar om. Vi upplever att han anklagas på grund av färdigheter som han besitter och inte för någonting som han har gjort, säger Toby Cadman, folkrättsadvokat i London och en av författarna till den skrivelse som har lämnats till UNWGAD, FN:s arbetsgrupp mot godtyckliga frihetsberövanden.

Greps på flygplats
Den 11 april, samma dag som brittisk polis grep Wikileaksgrundaren Julian Assange på Ecuadors ambassad i London, frihetsberövades Ola Bini efter ett gripande på en flygplats i Ecuador.

Enligt skrivelsen till UNWGAD utfärdades inget beslut om att gripa Bini förrän flera timmar senare. Svensken ska ha förts till ett övergivet hus, förvägrats möjligheten att kontakta sin advokat och inte erbjudits konsulär hjälp.

Den lista över legala brister i behandlingen av Ola Bini som har skickats till UNWGAD är lång. Binis juridiska ombud poängterar att trots att Bini har varit frihetsberövad i nära två månader har ännu inga bevis mot honom lagts fram i domstol.

"Helt häpnadsväckande"
- Vad domaren sade när han var i domstol senast var helt häpnadsväckande. Han sade att Bini inte kan släppas eftersom man inte har kunnat fastslå vilket brott han har begått eller vem som blivit utsatt för det. För oss framstår frihetsberövandet som helt ogrundat, säger Toby Cadman till TT.

Cadman är också starkt kritisk till att företrädare för Ecuadors regering uttalat sig om Binis påstådda brott.

- Det är ett uppenbart brott mot rättigheten att betraktas som oskyldig tills motsatsen har bevisats.

- Jag tycker att det är ganska uppenbart att han hålls fängslad på rent politiska grunder, säger Cadman.

Inför den planerade flygresan skrev Bini själv på Twitter att han var på väg till Japan för att träna kampsport.

Carl Cato/TT
 

Foto: Dolores Ochoa/AP/TT
Ola Bini gör segertecknet på väg in i en domstol i Quito i början av maj. Svensken är fortfarande frihetsberövad och vädjar nu till FN om hjälp.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter