dolda ny logga mindre

Tysk sjuksköterska döms för 85 mord

Tysk sjuksköterska döms för 85 mord

06 juni 2019, Niedersachsen, Oldenburg: Niels Högel, anklagad för mord, står i rättssalen. Åklagarmyndigheten har anklagat den tidigare sjuksköterskan att ha mördat 100 patienter på kliniker i Delmenhorst och Oldenburg. Statsdomstolen i Oldenburg har dömt sin tidigare sjuksköterska Niels Högel till livslängd i 85 fall för mord. Foto: Hauke-Christian Dittrich / dpa
06 juni 2019, Niedersachsen, Oldenburg: Niels Högel, anklagad för mord, står i rättssalen. Åklagarmyndigheten har anklagat den tidigare sjuksköterskan att ha mördat 100 patienter på kliniker i Delmenhorst och Oldenburg. Statsdomstolen i Oldenburg har dömt sin tidigare sjuksköterska Niels Högel till livslängd i 85 fall för mord. Foto: Hauke-Christian Dittrich / dpa

Tyskland TT-AFP-Reuters
Sjuksköterskan pumpade sina oskyldiga patienter fulla med hjärtmedicin och försökte sedan återuppliva dem – för att imponera på sina kolleger. Hans dödsoffer kan vara så många som 300.

Niels Högel, Tysklands kanske värsta seriemördare sedan efterkrigstiden, döms till livstids fängelse för morden.

Snäll, hjälpsam och rolig. Så beskriver klasskamrater och lärare Niels Högel i lokaltidningen Nordwest Zeitung. Ingen kunde ana att Högel, som utbildat sig till sjuksköterska liksom sin far, mellan 2000 och 2005 skulle välja ut patienter på måfå och leka Gud med deras liv.

Högel är redan dömd för flera fall av mord i två tidigare rättegångar. Under torsdagen kom dom nummer tre. Niels Högel döms till livstids fängelse för 85 mord.

Domare Sebastian Bührmann kallade efter domen Högels lust att döda för "oförståelig".

"Återupplivnings-Rambo"
Niels Högel har erkänt att han injicerade hjärtmedicin i 43 patienter som han sedan försökte återuppliva. Ofta utan framgång. Leda, att imponera på kollegerna och kicken var hans motiv.

- Det var enda sättet jag kunde känna mig som en del av arbetslaget, sade han under rättegången förra året.

Högel har erkänt att han kan ha mördat ytterligare 52 patienter men att han har svårt att minnas och han nekar till brott i fem fall. Polisen tror dock att det snarare rör sig om 200 offer, och en talesperson för de anhöriga uppger att så många som 300 personer kan ha mördats av Högel.

Han fick till och med smeknamnet "Återupplivnings Rambo" och "Dödsängeln" av sina kolleger.

- En sorglig kille som tog på sig rollen som Gud, säger Christian Marabach, en av de anhöriga.

Hur många offren egentligen är lär aldrig bli löst. Över hundra kroppar har grävts upp ur sina gravar för att undersökas, enligt Dagens Nyheter , men många av de döda har redan kremerats.

Under rättegången uttryckte Högel sin ånger och bad de anhöriga om ursäkt.

- Om jag visste vad jag kunde göra för att hjälpa er så skulle jag göra det. Tro mig, sade han.

Lysande referenser
1999 började Högel arbeta på ett sjukhus i Oldenburg i Tyskland. Dödstalen sköt i höjden under hans skift och hans kolleger undvek slutligen att arbeta tillsammans med honom. Men det startades aldrig någon internutredning mot Högel. När situationen började bli besvärlig fick han i stället lysande referenser och lämnade sin tjänst 2002.

Högel säger att han aldrig fick veta varför sjukhuset ville bli av med honom men att han kände på sig att han "blivit påkommen".

2003 fick han anställning på ett sjukhus i Delmenhorst. Användningen av hjärtmedicin steg kraftigt under hans arbetspass – liksom dödsfallen.
I juni 2005 togs han på bar gärning och greps.

"Som en drog"
Kolleger och chefer på de två sjukhusen har förhörts om varför de inte slog larm, eller utredde Högel. Under rättegången uppger de att de aldrig fattade några misstankar, eller åtminstone inte kom ihåg att de gjorde det. Ett tiotal av dem utreds för mened, enligt AFP.

- Psykologer som undersökt Högel beskrivit honom som en narcissist som inte såg sina patienter som individer. Han missbrukade länge såväl mediciner som alkohol på arbetet och led av dödsångest och depression. Kickarna han fick av att lyckas återuppliva sina patienter gjorde honom tillfredsställd, men det varade bara en kort stund, enligt psykologen Konstantin Karyofilis.

- Det var som en drog för honom, säger Karyofilis.

Fakta: Slumpmässigt valda offer
TT
Niels Högel föddes den 30 december 1972 i den tyska kuststaden Wilhelmshaven. Han växte upp i en katolsk familj som har beskrivits som varm och stabil. Vid 16 års ålder började han praktisera på sjukhuset i hemstaden.

Dömdes i en tredje rättegång för ett stort antal mord på patienter i Oldenburg och Delmenhorst. Åklagare menar att Högel drevs av fåfänga – men också av tristess. En psykolog som har undersökt Högel menar att dödandet aldrig var målet och att han upplevde tillfredsställelse av att lyckas återuppliva en patient. Men känslan höll ofta bara i sig några dagar.

Valet av offer tycks vara helt slumpmässigt och omfattar människor mellan 34 och 96 år.
Källa: AFP

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter