dolda ny logga mindre

400 000 flyr i oroligt Niger

400 000 flyr i oroligt Niger

En bild tagen den 10 september 2017 visar nigerianska flyktingar vid ett FN-läger för flyktingar och internt fördrivna personer (IDP) i NGagam, cirka 50 km från Diffa i sydöstra Niger, nära den nigerianska gränsen. NFOTO / BOUREIMA HAMA
En bild tagen den 10 september 2017 visar nigerianska flyktingar vid ett FN-läger för flyktingar och internt fördrivna personer (IDP) i NGagam, cirka 50 km från Diffa i sydöstra Niger, nära den nigerianska gränsen. NFOTO / BOUREIMA HAMA

Niger TT-AFP
Det förvärrade säkerhetsläget har gjort att minst 400 000 människor i Niger nu har flytt från sina hem, en ökning med mer än en tredjedel på sex månader, enligt FN.

I de västliga regionerna nära gränsen till likaledes oroliga grannländerna Mali och Burkina Faso har cirka 70 000 människor flytt sedan början av året, enligt Fatouma Bintou Djibo, FN:s humanitäre koordinator för Niger.

I södra Niger har omkring 20 000 människor givit sig av från stridigheter som spiller över från Nigeria. Och i sydost har cirka 25 000 drivits bort av våldsamheter som huvudsakligen jihadistgruppen Boko Haram är skyldig till, och som krävde 88 människors liv bara i mars.

Fatouma Bintou Djibo beklagar bristen på pengar till grundläggande humanitär hjälp i Niger och säger att motsvarande nära 745 miljoner kronor kommer att krävas bara för det mest akuta under de närmaste sex månaderna.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter