dolda ny logga mindre

Columbine-skolan kan rivas: "Makabert intresse"

Columbine-skolan kan rivas: "Makabert intresse"

Joe Mahoney/AP/TT En polis patrullerar vid Columbine-skolan i Littleton, Colorado, efter de hot som riktades mot den i april i år. Arkivbild.
Joe Mahoney/AP/TT En polis patrullerar vid Columbine-skolan i Littleton, Colorado, efter de hot som riktades mot den i april i år. Arkivbild.

USA TT
Columbine-skolan i amerikanska Colorado – skådeplats för den kanske mest omtalade skolmassakern i USA – kan komma att rivas.
Myndigheterna har tröttnat på den morbida nyfikenheten kring tragedin.
De lokala skolmyndigheterna befarar att skolan i Littleton, Colorado, dels kan vara en måltavla för nya attacker. Dels vill man få ett slut på de många besöken.


"Skolskyttar hänvisar till och begrundar Columbine-skjutningen som en makaber inspirations- och motivationskälla", skriver den lokale skolföreståndaren Jason Glass i ett öppet brev till lokalbefolkningen, enligt amerikanska medier.

Invånare får ta ställning till rivningsplanerna – och till planer på bygget av en ny skola – i en nätbaserad enkät.

Det var i april 1999 som två tonåringar sköt ihjäl tolv elever och en lärare på skolan innan de tog sina egna liv.

Skolans namn har sedan dess kommit att bli synonymt med skolskjutningar. Skolpersonalen stoppar årligen hundratals människor som tar sig in på skolområdet. I år, när det har gått 20 år sedan tragedin, har man fått rekordmånga ovälkomna besök.

"De flesta är där för att tillfredsställa sin nyfikenhet eller ett makabert, om än harmlöst, intresse. För en annan liten grupp finns det en möjlig avsikt att skada någon", skriver Jason Glass.

I samband med högtidlighållandet av 20-årsdagen fick hundratals skolor i Colorado stängas på grund av hot som kommit in. De kom från en beväpnad 18-årig kvinna som rest dit från Florida. Hon beskrevs som besatt av skoldådet och efter en polisjakt hittades hon död efter att ha tagit sitt eget liv.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter