dolda ny logga mindre

Oklart vad som exploderat i Linköping

Kraftig explosion i Linköping

Olyckor TT och DoldaNyheter
Två personer vårdas fortfarande på sjukhus efter den kraftiga explosionen i centrala Linköping. Totalt skadades ett 20-tal personer lindrigt. Fortfarande är det oklart vad som exploderat. Enligt uppgifter till Borås Tidning kan det vara Bandidos-kretsar som ligger bakom sprängningen. 

- Tre patienter åkte ambulans till Universitetssjukhuset med lättare skador. De har splitterskador och sårskador. Två patienter är kvar, säger Kim Berg, medicinskt ansvarig vid Region Östergötland, vid en pressträff.

Fler personer tog sig till sjukhuset på egen hand, samtliga med lättare skador. De har kunnat lämna sjukhuset.

Oklart vad och var
Polisen kan ännu inte säga om detonationen varit avsedd att skada någon person eller någon av de verksamheter som finns i de fastigheter som ligger nära där explosionen inträffade.

- Än så länge är det oklart vad som exploderat och exakt plats för explosionen. Vi har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse men vi har ingen misstänkt, säger polisens presstalesperson Björn Öberg.

Larmet om explosionen kom till polisen klockan 9.02 på fredagsmorgonen. Den inträffade utomhus och orsakade skador på flera närliggande fastigheter. Fönsterrutor är krossade och flera balkonger är förstörda.

Enligt fastighetsägaren Stångåstadens vd Fredrik Törnkvist är det totalt 109 lägenheter i området som fått skador. 34 lägenheter är värre drabbade än övriga.

- Det är många som inte kommer att kunna flytta hem i kväll, säger han.
Fälldes av tryckvågen

En man som befann sig i närheten berättar för Corren att han trillade omkull av explosionens tryckvåg.

- När jag kom upp såg jag ett stort moln efter explosionen och det flög in plåt och trä på innergården från andra sidan huset.

Mannen gick närmare explosionsplatsen och såg då förödelsen.

- Det låg blodiga människor på backen. Privatpersoner hjälpte till att hjälpa ut folk. En äldre man som kom ut var helt blodig i skallen, säger han till tidningen.

20-tal skadade
Ett tjugotal personer tros ha skadats lindrigt vid explosionen.

Flera kvarter kring detonationsplatsen är fortfarande tidigt på eftermiddagen avspärrade och nationella bombskyddet arbetar med teknisk undersökning på platsen.

Barn och anställda på en förskola som ligger nära detonationsplatsen flyttades på förmiddagen till en annan förskola, rapporterar Corren.

- Alla barn och all personal är oskadda, säger förskolechef Annika Bladh till tidningen.

- Jag ska omedelbart kontakta Previa för att höra om barn och personal kan få hjälp med krisbearbetning, säger hon.

"Många är oroliga"
Spridda vittnesmål om att ska ha hörts flera smällar har rapporterats av flera medier men det är ingenting som polisen bekräftar.

- Vi misstänker att det handlar om en explosion, men sedan får vi undersöka om det som exploderat kan ha orsakat fler smällar. Det kan ha kommit flera ljud från samma detonation, säger polisens presstalesperson Åsa Willsund.

Polisen uppmanar allmänheten att hålla sig utanför det avspärrade området.

- Det finns ingen information om att det skulle finnas risk för fler detonationer men vi håller avspärrningarna för att inte få in personer till detonationsplatsen. Många är oroliga för sina lägenheter och försöker ta sig in men vi uppmanar alla att hålla sig utanför avspärrningarna.

Personal från de berörda fastighetsbolagen finns på plats i närliggande Linköpings simhall för att ge information till personer som är oroliga för hur deras hem har drabbats.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT
En kraftig explosion har inträffat utanför ett flerfamiljshus i Linköping.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Flera kvarter har spärrats av runt explosionsplatsen.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Ett tiotal ambulanser skickades till platsen.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Flera fastigheter har skadats.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter