dolda ny logga mindre

Polisskolorna utökar – rekordmånga sökande

Polisskolorna utökar – rekordmånga sökande

Polisen (TT)
Fler än väntat har klarat antagningsproven till polisutbildningarna i höst, och nu utökas antalet platser från 850 till 950.

- Vi är oerhört glada över att vi har kunnat öka, säger Stefan Wehlin, gruppchef på polisens HR-avdelning.

Totalt bedrivs polisutbildning på fem platser i landet. Utbildningarna vid Södertörns högskola och Umeå universitet ökar platserna något, medan Linnéuniversitetet och Borås högskola ligger på ungefär samma nivåer som tidigare. Största ökningen finns i Malmö, där polisutbildningen på universitetet går från 96 till 144 platser.

- Vi har nya lokaler som står färdiga till september, och genom att samarbeta med hela universitetet och kraftsamla har vi sett till att vi kan ta emot 144 studenter, säger Caroline Mellgren, föreståndare för polisutbildningen, till Sveriges Radios P4 Malmöhus.

Rekordstort intresse
I höstas bestämde Polismyndigheten att 850 nya studenter över hela landet skulle antas till terminsstarten i september. Men fler än beräknat har klarat antagningarna, och antalet platser har nu utökats till 950. Intresset för utbildningen var rekordstort inför höstterminen med 15 776 sökande.

- Polismyndigheten har gjort ett fantastiskt bra arbete med sin nya rekryteringskampanj. Vi har blivit bättre på att presentera oss själva, och gör bredare rekryteringskampanjer som syns för fler ute i samhället, säger Stefan Wehlin till TT.

En annan förklaring är också en ny rekryteringsprocess, där sökande själva har kunnat boka en tid för prövning. Tidigare har de sökande blivit tilldelade en tid, med begränsade möjligheter att boka om.

- Det har gjort att det också är fler som faktiskt infinner sig för prövning,
säger Stefan Wehlin.

Oförändrade krav
Han betonar att det inte är sänkta krav i antagningsproven som ligger bakom ökningen.

- Det har inte gjorts några förändringar alls i de antagningskrav eller den kompetensprofil som polismyndigheten kräver.

Målet är att det år 2024 ska vara 10 000 fler anställda inom polisen än 2015. Stefan Wehlin pekar bland annat på arbete för att återanställa poliser som tidigare har slutat, samt en komprimerad utbildning för civilanställda som redan jobbar inom polismyndigheten.

En annan utmaning handlar om att nå fler kvinnor och personer med utländsk bakgrund. Wehlin berättar att de senaste åren har drygt 20 procent av de sökande haft utländsk bakgrund, men av de antagna ligger siffran i genomsnitt på bara omkring åtta procent.

- Vi måste öka där. Vi ska spegla samhället i stort, och det gör vi inte så som siffrorna ser ut i dag.

Daniel Martinsson/TT
 

Fakta: 20 000 behöver anställas
(TT)
Målet är att det år 2024 ska vara 10 000 fler anställda inom polisen än 2015. På grund av pensionsavgångar och att vissa lämnar yrket måste ungefär 20 000 nya anställda rekryteras – både polisutbildade och civilanställda.

Allt fler söker till polisutbildningen. Till vårterminen 2019 sökte 11 591 personer. Till kommande hösttermin har 15 776 personer sökt.

Av de sökande till vårterminen 2019 var 43 procent kvinnor. Av de som erbjöds studieplats var 32 procent kvinnor.

Av de sökande till vårterminen 2019 hade 23 procent utländsk bakgrund. Av de som erbjöds plats hade 11 procent utländsk bakgrund (det vill säga är själva födda utomlands eller har två utrikesfödda föräldrar).

Källa: "Polisrapport – antagningsprocess för sökande till polisutbildningen – skolstart vt 2019" från
Rekryteringsmyndigheten och polisen.

 

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Polishögskolan i Sörentorp i Solna. Arkivbild.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter