dolda ny logga mindre

Stor utredning i Linköping – Noa kallas in

Stor utredning i Linköping – Noa kallas in

Polisen:  "Helt otroligt att ingen blev allvarligt skadad"

Jeppe Gustafsson/TT En kraftig explosion inträffade vid ett flerfamiljshus i Linköping på fredagsmorgonen.
Jeppe Gustafsson/TT En kraftig explosion inträffade vid ett flerfamiljshus i Linköping på fredagsmorgonen.

Brott/Olycka TT
Under lördagsmorgonen får polisen i Linköping förstärkning från Nationella operativa avdelningen (Noa) och påbörjar den omfattande utredningen av fredagens explosion.

- Det är helt otroligt att ingen blev allvarligt skadad, säger polisens presstalesperson Björn Öberg.

Under morgonen har polisen minskat sina avspärrningar till de värst skadade platserna.

I dag ansluter assistans från Noa och vi går över i den rena utredningsfasen. Det är ett digert arbete att bena ut alla spår och tips vi fått, det blir en stor utredning, säger Björn Öberg till TT vid 08-tiden.
Ingen har ännu gripits i ärendet, och polisen arbetar brett. I flera medier förekommer uppgifter om att en kriminellt belastad man kan vara föremål för ett eventuellt dåd, men det bekräftas inte av polisen.

- Nej, vi vill inte låsa oss vid en specifik hypotes, säger Öberg.
Ren tur

Explosionen tycks ha inträffat strax utanför det flerfamiljshus som fick störst skador. Enligt Öberg är det ren tur att personskadorna blev så lindriga som de blev.

- Det är helt otroligt att ingen blev allvarligt skadad. Klockan 09 en klämdag borde det ha varit folk ute och gått till och från bostäderna. Hamngatan som ligger intill är en av Linköpings mest trafikerade gator, säger han.

Öberg vet inte hur många av de evakuerade som fått återvända till sina lägenheter, men säger att det åtminstone inte är aktuellt för någon att gå in i den mest skadade fastigheten för tillfället.

På Linnégatan, några hundra meter från platsen där explosionen inträffade, har SVT Nyheter Öst träffat några boende som får komma in i sina lägenheter för att hämta det nödvändigaste – men de vet inte när de får sova hemma igen.

- Det är jobbigt så klart och tråkigt. Man är ju lite skakad men glad att man inte var där när det hände, säger Malin Andersson till SVT.

20-tal skadade
Larmet om explosionen kom till polisen strax efter klockan nio på fredagsmorgonen. Ett 20-tal personer skadades lindrigt och tre personer fördes med ambulans till Universitetssjukhuset.

- De har splitterskador och sårskador. Två patienter är kvar, sade Kim Berg, medicinskt ansvarig vid Region Östergötland, vid en pressträff på fredagen.

Statsminister Stefan Löfven (S), som är på besök i Frankrike, säger att han vill uttrycka sin empati för människors rädsla efter det som inträffat, men betonar samtidigt att det är för tidigt att säga huruvida det rör sig om ett brott.

- Skulle det vara så är det bara att konstatera att det är oerhört fegt och så fruktansvärt skrämmande att man kan göra så i ett sådant här område där människor bor, sade Löfven till TT på fredagen.

Sprängmedel troligt
Explosionen orsakade stora skador på flera närliggande fastigheter. Fönsterrutor är krossade och flera balkonger är förstörda. Enligt fastighetsägaren Stångåstadens vd Fredrik Törnkvist är det totalt 109 lägenheter i området som fått skador. 34 lägenheter är värre drabbade än övriga.

- Explosionen orsakades troligtvis av gas eller sprängmedel – men det mesta tyder på sprängmedel, säger Henric Östmark vid Totalförsvarets forskningsinstitut till Corren.

De flesta bombattentat som varit i Sverige på den senaste tiden har varit mindre. Det har varit "bangers" eller motsvarande de senaste åren. Vi måste gå rätt långt tillbaka i tiden för att hitta något i Sverige med den här storleken på en explosion.
Joel Malmén/TT

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter