dolda ny logga mindre

300 förhörda om explosion i Linköping

300 förhörda om explosion i Linköping

Brott (TT)
Polisen har hållit över 300 förhör och fått in ett hundratal tips om explosionen i Linköping den 7 juni, enligt förundersökningsledaren Daniel Axelsson.

Ett samband undersöks med en eventuell explosion två dagar tidigare.

Utöver förhören har föremål tagits i beslag och ett antal övervakningsfilmer analyseras.

- Vi har fått en hel del intressanta uppgifter som vi arbetar vidare med, men vi har ingen möjlighet att i dag gå ut med vad de här uppgifterna handlar om, säger spaningsledaren John Skoog på en presskonferens.

Utreder samband
Polisen efterlyser också iakttagelser i samband med en explosion som man fått tips om att den ska ha skett den 5 juni, två dagar före den stora explosionen.

- Vi är intresserade av alla iakttagelser i det här området, av en explosion den 5 juni vid 18-tiden. Vi utreder om det finns något samband mellan explosionen den 5 juni och den 7 juni, säger Skoog.

Han vill inte närmare gå in på detaljer om explosionen den 5 juni, hur stor den var eller vilka skador den orsakade. Uppgifterna har inkommit i efterhand och polisen vill inte bekräfta om det faktiskt skett en explosion då eller inte.

Polisen kan fortfarande inte säga vad som låg bakom explosionen i fredags, utan hänvisar till den utredning som pågår. Man arbetar efter flera olika hypoteser och vill inte låsa sig vid någon teori.

Tidigt i utredningen
John Skoog tror att ärendet är prioriterat hos Nationellt forensiskt centrum. Man har redan fått vissa preliminära resultat, men vill inte gå in på vad de är.

- Min förhoppning är att vi ska kunna besvara frågan om vad som hände den 7 juni. Men vi är fortfarande tidigt i utredningen, poängterar han.

- Den här typen av brott är svårutredda, men vi är optimistiska och har en bra resurs för att klara upp det här brottet, säger förundersökningsledaren Daniel Axelsson.

John Skoog vet att man jobbar mot klockan:

- Det är en kapplöpning med tiden att samla in vittnesuppgifter innan de blir suddiga och glöms bort. Det är därför det är viktigt att kraftsamla så här i början av utredningen. Sedan är det viktigt att ha en uthållighet och inte ge upp bara för att vi inte lyckas lösa det på några dagar.

Den preliminära brottsplatsundersökningen visar att explosionen skett vid ett cykelskjul. Polisen önskar fortfarande komma i kontakt med personer som sett en cykel med låda framtill i området.

Polisen arbetar också trygghetsskapande och har en ökad närvaro i staden för att kunna möta oro hos Linköpingsborna.
 

Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Polisen håller pressträff angående sprängningen i Linköping.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter