dolda ny logga mindre

Fortsatt färre recept på antibiotika

Fortsatt färre recept på antibiotika

Sjukvård (TT)
Försäljningen av antibiotika i Sverige fortsätter att minska. I fjol skrev läkare och tandläkare ut 296 recept per tusen invånare, vilket är en historiskt låg nivå. Minskningen märks i alla regioner och gäller alla åldersgrupper, rapporterar Folkhälsomyndigheten.
​​​​​​
För att motverka antibiotikaresistens är det nationella målet att komma ned till 250 recept per tusen invånare och år. Målet har redan nåtts i region Västerbotten och region Jämtland, medan Gotland ligger högst med 340 recept per tusen invånare. När målet sattes för ett tiotal år sedan låg förskrivningen i landet på 450 recept per tusen invånare.

Sett över tid ökar de flesta typer av antibiotikaresistens långsamt, men i ett internationellt perspektiv är läget i Sverige relativt gott, enligt Folkhälsomyndighetens rapport.
 

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Mätning av resistens och känslighet av antibiotikas effekt på bakterier i en odling. Arkivbild.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter