dolda ny logga mindre

Löfven: Klassamhället består

Löfven: Klassamhället består

Politik (TT)
Statsminister Stefan Löfven (S) inledde riksdagens sista partiledardebatt före sommaruppehållet med att tala om orättvisorna som består i Sverige.

- Vi firar 100 år av demokrati men än består klassamhället, sade Löfven.

Han beskrev Sveriges utveckling från att vara ett av Europas fattigaste länder till att bli ett världsledande välfärdssamhälle. Men ojämlikheten består, framhöll han.

- Dagens klassamhälle är inte identiskt, men snus är snus, orättvisa är orättvisa om än i ny förpackning. Dessa skriande orättvisor måste bort, säger Stefan Löfven.

Social rättvisa
Detta kräver ett starkt samhälle som skapar social rättvisa och en landsomfattande välfärdspolitik, enligt Löfven. Om Sverige ska klara klimatomställningen så måste även den kombineras med social rättvisa.

Skjutningarna och gängkriminaliteten kan bara ryckas upp med rötterna om polisens insatser kombineras med stark socialtjänst och en bra skola.

- Låt oss än en gång slå världen med häpnad, säger Stefan Löfven.

Moderatledaren Ulf Kristersson anklagade regeringen för problemen.

Regeringens fel
- Regeringen har tappat kontrollen, de stora problemen består, säger han.

Han tar skjutningar, sprängningar och gängkriminalitet som ett exempel på detta.

- Det går inte att prata bort den grova kriminaliteten, säger Kristersson.

Han beskyller också regeringen för att sakna lösningar för tillgången på el, försvaret och integrationen.

Episka mått
Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson angriper även han regeringen.

- Det är ett hyckleri av historiskt episka mått, säger Åkesson när han kritiserar uppgörelsen mellan den rödgröna regeringen och Liberalerna och Centerpartiet.

Resultatet av uppgörelsen är enligt Åkesson att vi nu har en S-regering som genomför nyliberala reformer som alliansregeringen inte ville befatta sig med.

I anförandet kritiserar han även välfärdspolitiken.

- Var tredje region och var fjärde svensk kommun gick med underskott förra året, säger han och pekar ut asylinvandringen som en huvudförklaring.

Skyffla undan
Centerledaren Annie Lööf fokuserade på klimatet i sitt anförande.
Klimatutmaningen kan inte vänta, miljöproblemen kan inte skyfflas undan, framhåller hon. Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt kritiserade bristerna i välfärden, de stora problemen inom skolor, vården och välfärden.

- Det är en effekt av politiken här, säger han.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor angrep även hon regeringen för bristerna i välfärden. Liberalernas ledare Jan Björklund, som gör sin 39:e och sista partiledardebatt, lovordade öppenhet och brobygget medan Miljöpartiets nya språkrör Per Bolund lyfte miljö- och klimatfrågorna.

Under replikskiftena beskrev Ulf Kristersson en helt vanlig måndag i Malmö och räknade upp alla skjutningar och sprängningar.

En vanlig måndag
- Ni har tappat greppet om statens kanske enskilt viktigaste uppgift: kan jag vara trygg i min egen hemstad, säger Kristersson.

Stefan Löfven påminde om att det nu utbildas dubbelt så många poliser och att straffen skärpts.

- När du satt i regeringen kunde man gå ut på stan med ett vapen i fickan, gripas och sen vara ute på eftermiddagen. Gör du det i dag, kommer du ut först om två år, säger Löfven.

I högerhörnet
SD-ledaren Jimmie Åkesson anklagade regeringen för att montera ned välfärden och i stället prioritera en "ansvarslös asyl- och anhöriginvandring".

- Det går inte ihop, säger Åkesson.

Löfven replikerar med att regeringen under den förra mandatperioden gjorde den största satsningen på välfärden någonsin.

- Men det går inte att slå sig ihop med Moderaterna och tro att stora skattesänkningar leder till ökad välfärd. SD har ställt sig i högerhörnet, säger Löfven.
 

Foto: Claudio Bresciani/TT
Statsminister Stefan Löfven (S) under onsdagens partiledardebatt.

Foto: Claudio Bresciani/TT
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt under onsdagens partiledardebatt.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Liberalernas partiledare Jan Björklund gör sin sista partiledardebatt. Arkivbild

Foto: Claudio Bresciani/TT

Foto: Claudio Bresciani/TT
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och statsminister Stefan Löfven (S) under onsdagens partiledardebatt.

Foto: Claudio Bresciani/TT
Jimmie Åkesson (SD) under onsdagens partiledardebatt.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter