dolda ny logga mindre

Sverige får en planet i Karlavagnen

Sverige får en planet i Karlavagnen

Vetenskap (TT)
I år fyller den Internationella astronomiska unionen (IAU) 100 år och som en del av firandet får alla länder i världen namnge en planet med tillhörande värdstjärna. Den planet som Sverige tilldelats ligger i mitten av Karlavagnen i stjärnbilden Stora björnen.
​​​​​​
Varje lands stjärna ska vara synlig från det egna landet och tillräckligt ljusstark för att kunna ses genom ett mindre teleskop eller kikare, berättar Robert Cumming, som är unionens representant i Sverige.

- Det här är andra gången i historien som en tävling utlyses där stjärnor och exoplaneter får nya namn och vi är naturligtvis väldigt glada över den planet och stjärnan vi tilldelats.

De nationella namntävlingarna genomförs mellan juni och september 2019 och vem som helst kan komma med förslag. Namnen bör vara på mellan 4 och 16 tecken, helst ett enda ord och kan gärna vara namn på saker, människor, eller platser med långvarig kulturell, historisk eller geografisk betydelse.

- 2019 är FN:s internationella år för urfolksspråk och därför uppmuntrar vi särskilt samisktalande att skicka in förslag på sitt språk, säger Robert Cumming.
 

Foto: Livia Pietrow
Vad ska stjärnan och planeten heta?

Foto: Tobias Forslund
I mitten av den röda ringen ligger stjärnan HD 102956 och runt den kretsar planeten som Sverige får döpa.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter