dolda ny logga mindre

Assange-utlämning prövas i februari

Assange-utlämning prövas i februari

Storbritannien (TT-AFP)
Den juridiska processen för att få Julian Assange utlämnad till USA kommer att inledas i februari, slår en brittisk domstol fast.
Wikileaksgrundaren nekar till brotten som amerikanska åklagare åtalat honom för.


Efter att Storbritanniens inrikesminister tidigare i veckan godkänt USA:s begäran om att få Assange utlämnad är det nu upp till brittiskt rättsväsende att pröva de juridiska möjligheterna för utlämning.
Processen inleds i februari, beslutade en domstol i London under fredagen.

Precis som väntat var Assange inte på plats i rättssalen utan medverkade via videolänk.

"Inte knäckt något lösenord"
Den amerikanska staten var representerad via sitt juridiska ombud, som läste upp de brott som amerikansk åklagare åtalats f Assange för. Bland annat misstänks han för dataintrång genom att ha knäckt lösenord till ett av försvarsdepartementets datasystem.

- Jag har inte knäckt något lösenord över huvudtaget, svarade Julian Assange när åtalspunkterna lästs upp.

Efter att Assange greps av brittisk polis på Ecuadors ambassad i London för drygt två månader sedan valde USA att åtala honom för just dataintrång. En månad senare tillfördes ytterligare 17 punkter till åtalet, bland annat brott mot USA:s spionerilagar. Om han utlämnas och till slut döms riskerar han ett långt fängelsestraff.

Kan överklagas
Assange utreds även för våldtäkt i Sverige. Uppsala tingsrätt valde förra veckan att avslå åklagarens begäran om att få honom häktad, men misstankarna om brott kvarstår fortfarande.

Sedan den 1 maj avtjänar Julian Assange ett 50 veckor långt fängelsestraff i London för brott mot brittiska borgensregler.

Själva rättsprocessen om en eventuell utlämning till USA kommer sannolikt att ta flera månader och det finns flera möjligheter att överklaga.
 

Foto: Frank Augstein/AP
Demonstranter protesterade utanför domstolen mot att Julian Assange kan utlämnas till USA.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter