dolda ny logga mindre

Omstridd Hongkong-lag kan skrotas

Hongkong-lag skjuts upp efter massprotester

Vincent Yu/AP/TT Carrie Lam vid en presskonferens tidigare i veckan.
Vincent Yu/AP/TT Carrie Lam vid en presskonferens tidigare i veckan.

Hongkong TT-Reuters. Uppdaterad kl 10:06.
Det lagförslag som väckt rasande reaktioner i Hongkong skrinläggs. Områdets ledare Carrie Lam meddelar under en pressträff att lagen "suspenderas".

- Vi har lyssnat till samhällets åsikter, säger Carrie Lam.

Lagen skulle möjliggöra utlämningar från det delvis självstyrande Hongkong till Fastlandskina. Den ses som ett brott mot Kinas löfte om "ett land, två system", och därmed ett hot mot Hongkongs status som globalt finansnav.

Runt en miljon människor i Hongkong protesterade mot lagförslaget förra helgen. Protesterna har pågått under veckan och mötts med tårgas och gummikulor från polisen. Trycket på Carrie Lam, som står bakom förslaget, har ökat i takt med protesterna och våldsamheterna.

Förslaget kan pausas
I fredags började stödet för lagen att svaja även hos Pekingvänliga politiker som uppmanade Carrie Lam att lägga det på hyllan under en tid.

Drygt tio minuter sen anlände Carrie Lam till pressträffen. Lokala medier hade redan rapporterat om att hon skulle meddela att lagförslaget läggs på is. Och de fick rätt. Hongkongs regering suspenderar lagförslaget, säger Carrie Lam under pressträffen.

- Vi måste återställa lugnet och ordningen.

Hon säger också att kommunikationen gällande lagförslaget har brustit och att det råder missförstånd angående förslaget.

Nya demonstrationer
Motståndare till lagen har sagt att de kommer att fortsätta protestera om inte lagförslaget skrotas helt. Under söndagen planeras en ny manifestation där demonstranterna också kräver att polisen ska ställas till svars för hur de har mött protesterna.

Demonstranterna har också fått stöd av omvärlden. EU anser att lagen kan få "långtgående konsekvenser för Hongkong och dess folk, för EU och utländska medborgare, samt för affärslivets förtroende för Hongkong".

Fakta: Hongkong
TT
Hongkong är en speciell administrativ region i Kina och ett av världens mest tätbefolkade områden med fler än 7 miljoner invånare. Under 1900-talet, när Hongkong ännu lydde under Storbritannien, utvecklades det till ett av världens största finansiella nav.

Styret över Hongkong överlämnades till Kina 1997. Den kommunistiska fastlandsregeringen meddelade att principen "ett land – två system" skulle gälla i 50 år, vilket innebär att Hongkong är delvis självstyrande med större press- och yttrandefrihet och en i högre grad öppen marknadsekonomi. Hongkong har också sin egen valuta, Hongkongdollar.

Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet.
Källor: NE, The Guardian, AFP.

Etiketter: hongkong lag

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter