dolda ny logga mindre

Sydkoreas president Moon Jae-In besöker Sverige

Sydkoreas president Moon Jae-In besöker Sverige

Henrik Montgomery/TT Sydkoreas president Moon Jae-In är på Norden-turné och anlände till Sverige i går för ett två dagar långt statsbesök.
Henrik Montgomery/TT Sydkoreas president Moon Jae-In är på Norden-turné och anlände till Sverige i går för ett två dagar långt statsbesök.
Politik TT
Sydkoreas president Moon Jae-In är i Sverige. Under förmiddagen träffar han statsminister Stefan Löfven i Saltsjöbaden för att samtala om bland annat Nordkorea.

Presidenten är för närvarande på en kortare Norden-turné. De senaste dagarna har den sydkoreanska delegationen varit i Finland och efter stoppet i Sverige går färden västerut till Norge.

Statsbesöken innehåller officiellt främst samtal kring handel och tillväxt. Men i praktiken är det svårt att kringgå Nordkorea och relationen mellan de båda länderna på den asiatiska halvön.

Som ett av de länder som utsågs att övervaka gränsen mellan nord och syd efter Koreakrigets vapenstillestånd 1953 har Sverige historiskt en god relation med Nordkorea, Sverige är även skyddsmakt för USA i Nordkorea eftersom länderna saknar officiella diplomatiska förbindelser.
Även om Nordkorea lär vara den hetaste potatisen under samtalen mellan Löfven och Moon är det inte enda ämnet som väntas dryftas. Sydkorea är Sveriges tredje viktigaste exportmarknad i Asien och diskussioner om industri, forskning, innovation och social välfärd står också på schemat.

Näringsdepartementet ingår bland annat två samförståndsavtal med sydkoreanska motparter i samband med besöket. Det ena avtalet rör samarbete om startup-företag och små- och medelstora företag, medan det andra avtalet rör samarbete inom industri, teknologi, innovation och företagande. Samförståndsavtalen ska signeras under lördagen av näringsminister Ibrahim Baylan.

Statsminister Stefan Löfven och president Moon Jae-In håller en gemensam presskonferens efter överläggningarna i Saltsjöbaden.

Bakgrund: Sydkorea och Nordkorea
TT
1910 annekterades Koreahalvön av Japan, som förlorade den i andra världskriget 1945. Sovjetiska och amerikanska trupper besatte då varsin del av Korea. Tanken var att landet skulle återförenas, men Nord och Syd kunde inte enas. I stället utropades 1948 två helt nya stater: Sydkorea och Nordkorea.

Med stöd från Kina och Sovjetunionen anföll Nordkorea 1950 grannen i syd. Syd försvarades av en allians ledd av USA. Koreakriget kom att rasa mellan 1950 och 1953. Vid krigets slut slöts ett vapenstillestånd och än i dag råder inte fred mellan grannarna.

Under 26 år var Sydkorea under militärstyre. Sin nuvarande författning fick landet år 1988. Sydkorea präglas av grannkonflikten och av det militära stödet från USA, men har under några få generationer utvecklats från fattig jordbruksnation till ett av Asiens rikaste länder. Köpkraften per invånare ligger på samma nivå som Italien och Spanien. Samtidigt tampas landet med sjunkande födelsetal och en åldrande befolkning.
Nordkorea är en fattig diktatur, en kärnvapenstat och ett militariserat samhälle som lägger stora resurser på sitt försvar.

Våren 2018 tinade relationen mellan Nordkorea och omvärlden och i april 2018 möttes ledarna för de två koreanska nationerna på gränsen och enades om att arbeta för ett fredsavtal och kärnvapennedrustning på Koreahalvön, men ännu har det inte gett mycket resultat.
Källa: Landguiden, NE med flera.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter