dolda ny logga mindre

Lovar bli världens rikaste kristna svarta nation

Lovar bli världens rikaste kristna svarta nation

AP/TT James Marape svors in som premiärminister i Papua Nya Guinea 30 maj då föregångaren Peter O'Neill avgått efter månader av politisk turbulens. Arkivbild.
AP/TT James Marape svors in som premiärminister i Papua Nya Guinea 30 maj då föregångaren Peter O'Neill avgått efter månader av politisk turbulens. Arkivbild.

Papua Nya Guinea TT-AFP
Papua Nya Guinea ska bli "världens rikaste kristna svarta nation" inom tio år, lovar landets nytillträdde premiärminister James Marape.

Löftet bedöms bli svårt att hålla. Det oceaniska landet ligger på plats 153 av 189 av världens mest utvecklade länder, enligt FN. För att uppfylla målet måste dess ekonomi växa med 30 procent – varje år.

- Papua Nya Guinea har aldrig någonsin växt med 30 procent, det har inget annat land heller för den delen, i alla fall inte under en längre hållbar period, säger Maholopa Laveil, lektor i ekonomi vid Papua Nya Guineas universitet.

Landet är rikt på naturgas, olja och mineraler. I april ingick den tidigare regeringen, ledd av Peter O'Neill, ett mångmiljardavtal om att sälja naturgas till bränslejättarna Exxonmobil och Total. James Marape tog över som premiärminister när O'Neill avgick i slutet av maj och har riktat stark kritik mot naturgasavtalet, som han anser inte gynnar papuanerna tillräckligt.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter