dolda ny logga mindre

M lovar världens bästa integrationspolitik

M lovar världens bästa integrations-politik

Anders Wiklund/TT Moderaternas partiledare Ulf Kristersson under sitt tal på Järvaveckan.
Anders Wiklund/TT Moderaternas partiledare Ulf Kristersson under sitt tal på Järvaveckan.

Politik TT
Moderatledaren Ulf Kristersson lovar att partiet ska ta fram världens bästa integrationspolitik när han talar på Järvaveckan.
- Bokstavligt talat, världens bästa, säger han.


Ulf Kristersson är sist ut av partiledarna på årets Järvavecka. Det är smällvarmt i solen framför scenen på Spånga IP i norra Stockholm, ett av de utanförskapsområden där Moderatledaren tar avstamp i sitt tal.

- De som får betala priset för den misslyckade integrationen är alla hederliga, hårt arbetande människor som bor i våra utanförskapsområden, säger han.

Integrationskrisen är vår tids ödesfråga. Och den griper in i nästan alla politiska områden – jobben, skolan, brotten, bidragen och inte minst barns möjligheter att lyckas i framtiden.

Stram politik
Kristersson talar mycket om att han anser att asylpolitiken måste vara mycket stram, så länge integrationen inte fungerar.

- I Sverige har vi förenat riktigt stor invandring med riktigt dålig integration. Det är en riktigt farlig kombination, säger han.

Häromdagen presenterade regeringen direktiven för en utredning som ska ta fram förslag för den framtida migrationspolitiken. Moderaterna är inte nöjda med inriktningen.

- Att Socialdemokraterna i fredags föreslog en utredning om mer omfattande invandring går bortom allt förstånd. Det är huvudlöst, vårdslöst och ansvarslöst. Regeringen håller på att förlora kontrollen över vad som händer i Sverige. De förstår inte riskerna med detta, säger Kristersson.

Klassresan börjar
Men han talar också om vikten av att lära sig svenska och att alla ska ha samma chanser. Att klassresan börjar i klassrummet.

- Skolan är ju viktig för alla barn. Men den är helt avgörande för de barn som fått en tuffare start i livet än andra barn. Och därmed avgörande för hur integrationen fungerar, säger Kristersson.

Moderaterna har nyligen satt igång ett internt arbete för att ta fram ny integrationspolitik. Och målet är högt satt:

- Vi har tillsatt en integrationskommission för att ta fram världens bästa integrationspolitik. Bokstavligt talat, världens bästa. Från ax till limpa, från invandring till integration, från gränskontroll till det svenska medborgarskapet, säger Kristersson.

- Från ett nej som betyder nej: du får inte stanna i Sverige utan måste återvända. Till ett ja som innebär ett ja: du är välkommen att stanna i Sverige.
Maria Davidsson/TT

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter