dolda ny logga mindre

Vinskörd i fara efter fransk hagelstorm

Vinskörd i fara efter fransk hagelstorm

Bob Edme/AP/TT Vin- och fruktodlare i sydöstra Frankrike har lidit stora skador av en storm med hagen stora som pingisbollar. Arkivbild.
Bob Edme/AP/TT Vin- och fruktodlare i sydöstra Frankrike har lidit stora skador av en storm med hagen stora som pingisbollar. Arkivbild.

Frankrike TT-AFP
Ett oväder med hagel stora som pingisbollar har ödelagt frukt- och vinodlingar i sydöstra Frankrike.
- Katastrofalt, säger jordbruksminister Didier Guillaume.


Ovädret på lördagen har ställt till med enorma skador på spannmålsfält, växthus, fruktodlingar och vingårdar.

- Så gott som hela min skörd är förstörd, säger Gregory Chardon som odlar persikor, aprikoser och körsbär på sin gård i La Roche-de-Glun i departementet Drôme, en timmes bilväg söder om Lyon.

Näten som hade spänt över odlingarna var ingen match för hagelstormen. Skadad frukt och brutna grenar spreds över marken.
Aurélien Esprit i grannbyn Pont-de-l'Isère har på Facebook lagt ut en video som visar förödelsen med aprikoser spridda på marken och rådbråkade äppelträd.

- Tyvärr tog säsongen slut för oss i går kväll. Jag tror inte jag klarar det den här gången, säger han.

Jordbruksminister Didier Guillaume lovar att Frankrike ska utlysa krisläge för att öppna för åtgärder som ska hjälpa lantbrukare.

- Det är katastrofalt. Jag har sällan sett scener som de här. Det är otänkbart att bönder ska tvingas till konkurs på grund av det här, säger han till tv-kanalen BFM när han inspekterar skadorna under söndagen.

Inte bara grödor föll offer för hagelstormen. Bilrutor krossades och hustak skadades. En 51-årig tysk kvinna omkom när ett träd föll över hennes husbil i departementet Haute-Savoie.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter