dolda ny logga mindre

Så ska Trump sälja in en andra mandatperiod

Så ska Trump sälja in en andra mandatperiod

USA (TT)
Budskapet lär knappast förvåna någon. Vid en påkostad jätteceremoni i Florida väntas USA:s president Donald Trump i natt meddela att han ställer upp för omval.

Men lanseringen skuggas av opinionsmätningar som inte är rolig läsning för presidenten.

Trumps väljarstöd är mer än tio procentenheter lägre än den ledande demokratiske aspiranten Joe Biden, visar ett antal färska, nationella undersökningar. Den sittande presidenten ligger även under mot Bernie Sanders, som är tvåa i kampen om Demokraternas presidentkandidatur, enligt oberoende Real Clear Politics.

Lägg därtill att Donald Trumps kampanjorganisation i dagarna abrupt avbröt samarbetet med ett antal opinionsanalytiker, efter att för presidenten ofördelaktiga mätningar från de viktiga primärvalsstaterna Michigan och Wisconsin läckt och publicerats av bland andra nyhetskanalen CNN.

Vissa stater
Trumpkampanjen har avfärdat undersökningarna med hänvisning till att de är flera veckor gamla. Och presidenten själv går längre än så.

- Det är felaktiga mätningar. Ja, de är felaktiga, sade Trump häromdagen i en intervju med tv-kanalen Fox.

Opinionsmätningar kan onekligen vara bristfälliga eller visa på en väl avgränsad del av sanningen. Den som följde presidentvalskampen mellan Trump och Demokraternas Hillary Clinton 2016 minns att opinionsundersökningarna visade på ett tydligt övertag för Clinton. Och demokraten fick 2,8 miljoner fler röster än Trump – men på grund av USA:s komplexa valsystem med elektorsröster och att Trump tog hem viktiga så kallade vågmästardelstater var det ändå republikanen som fick flytta in i Vita huset.

Därför är opinionen i vissa enskilda delstater så viktig. Om Donald Trump ska bli omvald måste han behålla greppet om väljarna på landsbygden i Mellanvästern. Florida, där kampanjlanseringen sker under natten till onsdagen svensk tid, är en annan viktig delstat där opinionen brukar stå och väga mellan demokratisk och republikansk majoritet.

I röda kepsar
Evenemanget på Amwayarenan i Orlando, som tar 20 000 personer, lär bli spektakulärt med framträdanden av bland andra vicepresident Mike Pence och landets första dam Melania Trump, hög musik och tusentals entusiastiska anhängare i röda kepsar med presidentens slogan "Make America Great Again".

Och Donald Trump väntas hålla ett slagkraftigt tal riktat mot sin väljarbas. Han kommer sannolikt att slå sig för bröstet för USA:s låga arbetslöshet, de avregleringar som genomförts, de konservativa domare som tillsatts och att det försäkringskrav som fanns i föregångaren Barack Obamas stora sjukförsäkringsreform nu är borta. Vidare lär han hävda att USA nu är mer respekterat internationellt, att det är tack vare hans tuffa invandringspolitik som landet är säkert och att det ekonomiska läget är sällsynt gott.

"Trumpekonomin sätter rekord, och kan gå upp mycket till... Men om någon som inte är jag tar över efter 2020 (jag vet vilka medtävlarna är) väntar en marknadskrasch som inte liknar något vi sett tidigare", twittrade presidenten härom dagen.

Byter fot?
USA:s president kan stödja sig på förhållandevis stabila opinionssiffror när det gäller den egna insatsen. I nuläget anser drygt 44 procent av amerikanerna att han gör ett bra jobb, enligt en sammanställning av tolv mätningar som Real Clear Politics gjort. Det är lågt jämfört med hans företrädare vid samma tid i presidentskapet, men å andra sidan är Trumps popularitet är inte volatil utan har legat stadigt på över 40 procent i mer än ett år.

Men det hindrar inte att han är i underläge i de undersökningar som ställer honom mot den tidigare vicepresidenten Joe Biden. Kanske är det därför Trump redan gått på offensiven mot Biden genom att kalla honom "Sömnige Joe" och "Farbror Joe" och anklagat honom för att byta sida i bland annat abortfrågan.

- Allt han säger tar han tillbaka två veckor senare för han får stryk av vänstern, sade Trump nyligen om Biden till tv-kanalen ABC.

Tina Magnergård Bjers/TT
 

Fakta: Donald Trump mot Demokraterna
(TT)
Om det var val i dag och det stod mellan president Donald Trump och nedanstående demokratiska aspirant skulle resultatet bli följande i procent enligt två nationella mätningar som gjorts av Fox News respektive Quinnipiac:

Mätning Donald Trump Exvicepresident Joe Biden

Fox News 39 49

Quinnipiac 40 53

Donald Trump Vermontsenatorn Bernie Sanders

Fox News 40 49

Quinnipiac 42 51

Donald Trump Massachusettssenatorn Elizabeth Warren

Fox News 41 43

Quinnipiac 42 49

Donald Trump Kaliforniensenatorn Kamala Harris

Fox News 41 42

Quinnipiac 41 49

Donald Trump South Bendborgmästaren Pete Buttigieg

Fox News 40 41

Quinnipiac 42 47

Källa: Real Clear Politics

 

Bakgrund: USA:s president Donald Trump
(TT)
Till mångas förvåning besegrade den republikanske affärsmannen Donald Trump demokraten Hillary Clinton i presidentvalet 2016. Han svor ämbetseden och flyttade in i Vita huset den 20 januari 2017. Hans vallöfte var att göra Amerika stort igen.

Donald Trump föddes 1946 i Queens i New York. Han har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania och har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor. Han är en frispråkig miljardär och tv-personlighet som skrivit ett 15-tal böcker. Trump fick 2007 en stjärna på Walk of Fame i Hollywood, den trottoar i Los Angeles som är belagd med stjärnor med namn på betydande personer i underhållningsbranschen. Detta efter att ha medverkat i tv-programmet "The Apprentice".

Donald Trump är fembarnspappa och inne på sitt tredje äktenskap. Han har varit gift med slovenskamerikanska Melania Trump sedan 2005. Dottern Ivanka Trump arbetar i Vita huset liksom maken Jared Kushner, som är en av Trumps högt uppsatta rådgivare.

Trump tycker om att spela golf och är förtjust i snabbmat. Han är den förste amerikanske presidenten som inte har erfarenhet som folkvald politiker eller militär, även om han övervägt att ställa upp i presidentval tidigare.

 

Foto: Paul Sancya/AP/TT
USA:s president Donald Trump talar i Grand Rapids i Michigan tidigare i våras.

Foto: Matt Rourke/AP/TT
USA:s president Donald Trump talar i Montoursville i Pennsylvania i maj.

Foto: Chris O'Meara/AP/TT
USA:s presidentpar Donald och Melania Trump vid ett politiskt massmöte i Florida 2017.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter