dolda ny logga mindre

Mytomspunna mästertjuven snärjd till sist

Mytomspunna mästertjuven snärjd till sist

Sang Tan/AP/TT Det krävdes 50 poliser för att snärja mästertjuven i Wimbledon. Arkivbild.
Sang Tan/AP/TT Det krävdes 50 poliser för att snärja mästertjuven i Wimbledon. Arkivbild.

Storbritannien TT-AFP
Mästertjuven i Wimbledon gäckade den brittiska polisen i 15 år. När han nu gripits blir den välbemedlade Londonförorten säkrare, men kanske också tråkigare.

- Jag vet inte vad vi ska prata om i fortsättningen, säger en representant för den lokala grannsamverkansgruppen.

Om dagarna arbetade den 43-årige mannen i ett snabbmatskök 26 mil bort. Om nätterna hemsökte han den förmögna Londonförorten Wimbledon och bröt sig in hos de rika och berömda.

I 15 år överlistade mannen sofistikerade säkerhetssystem för att sedan försvinna spårlöst. Men han länsade inte offrens hem, i stället tog 43-åringen mindre summor kontanter eller enstaka värdesaker, och var noga med att alltid återställa eventuell skada han orsakat.

Men summorna ackumulerades och när mästertjuven slutligen snärjdes – efter att Londonpolisen avsatt 50 heltidstjänster till att lösa fallet – beräknades stölderna uppgå till närmare sex miljoner kronor.

I rätten lät domaren nästan imponerad då han avkunnade straffet.

- Du är en produktiv, ihärdig och professionell inbrottstjuv. Din förslagenhet och expertis var så stor att det i många fall fortfarande är ett mysterium hur du tog dig in i deras hem.

Straffet för de 22 fall av inbrott som mästertjuven erkände, ungefär ett tiotal av de som polisen misstänker att han begått, landade på 14 års fängelse.

Efter rättegången uttryckte Laurie Porter, från Wimbledons grannsamverkansgrupp, en känsla av lättnad. Men kanske också ett uns av besvikelse.

- Han diskuterades konstant på middagsbjudningar, på gatan och på puben, säger hon.

- Jag vet inte vad vi ska prata om i fortsättningen.
Ivar Andersen/TT

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter