dolda ny logga mindre

Turkiets luftvärnsköp ett problem för Trump

Turkiets luftvärnsköp ett problem för Trump

Evan Vucci/AP/TT USA:s president Donald Trump tar emot sin turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan i Vita huset 2017.
Evan Vucci/AP/TT USA:s president Donald Trump tar emot sin turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan i Vita huset 2017.

Turkiet/USA TT-Reuters-AFP
Natomedlemmen Turkiets köp av det ryska luftvärnssystemet S-400 är "ett problem", enligt USA:s president Donald Trump. Synpunkten framfördes till hans turkiska kollega Recep Tayyip Erdogan vid en träff i samband med G20-mötet i japanska Osaka.

Trump ska ha uttryckt förståelse för Turkiets beslut vid mötet men inte uteslutit sanktioner.

-Det är ett problem, ingen tvekan om saken. Det är inte bra, det är inte bra, sade Trump.

Men han lade också till att Turkiet "har varit en vän" och är en stor handelspartner.

USA har tidigare sagt att om Turkiet inte häver sitt köp av det ryska systemet den sista juli så får man inte köpa amerikanska stridsflygplan av typen F-35. Vidare kommer turkiska piloter som tränas i USA att utvisas.

Istanbuls köp av S-400 har försurat de redan ansträngda relationerna mellan de båda Natoallierade. USA vill sälja det amerikanska Patriotsystemet till Turkiet och oroas för att installationen av S-400 gör att tekniska hemligheter kring det hypermoderna flygplanet F-35 ska läcka ut.

Erdogan har tidigare sagt att de första leveranserna av S-400 väntas under första halvan av juli. Han har också sagt att om Washington DC inför sanktioner så svarar Turkiet. Vid ett möte med Rysslands president Vladimir Putin vid G20-mötet sade Erdogan att köpet av S-400 är "av största vikt" för Turkiet.
Tina Magnergård Bjers/TT

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter