dolda ny logga mindre

Klassiskt svenskt sommarväder att vänta

Klassiskt svenskt sommarväder att vänta

Johan Nilsson/TT Ostadigt väder med regnskurar dominerar veckan. Arkivbild
Johan Nilsson/TT Ostadigt väder med regnskurar dominerar veckan. Arkivbild

Väder TT
Juni bjöd på värmerekord på flera platser i landet. Men semestermånaden juli har inletts med typiskt svenskt sommarväder med växlande molnighet, regnskurar och svala temperaturer som ser ut att hålla i sig över veckoslutet.

Juni månad blev den varmaste i Europa hittills, mycket tack vare värmeböljan i slutet, enligt det europeiska klimatforskningscentret Copernicus. Även i Sverige slogs värmerekord på flera platser.

Men juli har inletts med ett omfattande lågtrycksområde som täcker stora delar av Skandinavien och stannar kvar ett tag.

- Vi har svalare luft över hela landet och det ser ut att hålla i sig hela veckan, så det blir ganska ostadigt väder att vänta. säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Kraftiga skurar kan komma på flera håll, men mellan molnen tittar också solen fram emellanåt. I stort sett rör det sig om ett klassiskt svenskt sommarväder, även om temperaturen ligger under den normala för årstiden.

- Förra sommaren var ett undantag som var väldigt torr. Det brukar variera med lite varmare väder och sedan omslag till svalare, säger Moa Hallberg.

De goda nyheterna är att brandrisken på många håll i landet klingar av och att det blir fritt fram att grilla igen när eldningsförbuden upphör. De senaste dagarna har både Stockholms län och Uppsala län tagit bort sina förbud.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter