dolda ny logga mindre

C vill sänka skatten men bara för glesbygdsbor

C vill sänka skatten men bara för glesbygdsbor

Adam Ihse /TT Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) under Centerpartiets dag på politikerveckan i Almedalen.
Adam Ihse /TT Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) under Centerpartiets dag på politikerveckan i Almedalen.

Politik TT
Centern vill sänka inkomstskatten. Men bara för invånare i nordvästra Sverige.
Detta för att kompensera för orättvisorna mellan landets kommuninvånare. Satsningen skulle kosta staten 2,9 miljarder kronor per år.


Landsbygdens villkor och människors möjlighet att bo och verka i hela landet var ett tema i centerledaren Annie Lööfs Almedalstal som hölls inför cirka 800 åhörare.

- I Centerpartiet har svensk landsbygd en röst vid förhandlingsbordet, vår vilja att få hela Sverige att leva kommer från våra rötter. I januariavtalet är vårt avtryck stort. Vårt uppdrag är att skapa likvärdiga villkor för människor i hela landet.

- Det uppdraget kommer vi aldrig se som slutfört. Vår röst för landsbygden tystnar aldrig, sade hon.

Men Annie Lööf inledde med att tala om hatet, otryggheten och oanständigheten som brett ut sig i Sverige. Hur nazister får organisationer att utebli från Almedalen, hur tonen människor emellan blir hårdare och respekten mot andra försvagas.

Råare ton
- Tonen människor emellan blir allt råare, allt mer aggressiv. Uttryck och åsikter som tidigare bara förekom på undanskymda nätforum har i dag hittat ut i öppet ljus, sade Annie Lööf.

Hon talade om nyanlända som kommer till Sverige och jobbar hårt, betalar skatt men som ändå möts av hat och misstro.

- Och så möts du av människor som tycker att du inte passar in. Som stör sig på att du har inlagda grönsaker, i stället för köttbullar, i butikshyllan. Som stör sig på du är en del av en annan demografisk bild av Sverige än den som finns på Carl Larssons målningar.

Centerledaren försvarade uppgörelsen med regeringen och januariavtalet och beskrev det som mod och ett ansvarstagande i en ny verklighet. Samtidigt sträckte hon ut handen till de forna Alliansvännerna.

Utsträckt hand
Jag vet hur starkt engagemanget för vård- och äldrefrågorna är hos Ebba Busch Thors kristdemokrater. Tillsammans kan vi stärka välfärden och ge fler en ännu starkare trygghet.

- Jag vet hur stark viljan är hos Ulf Kristerssons moderater att bekämpa brott och kriminalitet, skapa ett tryggare Sverige. Ett mål vi kan nå tillsammans, sade Lööf.

Förslaget att sänka skatten för människor i de så kallade stödområdena A och B, främst nordöstra Sverige, syftar till att kompensera de människor som ofta lever i kommuner med högst kommunalskatt men sämst service. En skattekklyfta som är djupt orättvis, enligt Annie Lööf.
Därför föreslår C nu ett förhöjt grundavdrag på 11 000 kronor för dessa människor. Enligt Lööf skulle skattesänkningen gynna 1,2 miljoner människor och innebära 3 700 kronor mer i plånboken för medianinkomsttagaren i berörda områden.

Stötta kommunerna
Finansminister Magdalena Andersson (S) är inte säker på att det är rätt väg för att hjälpa glesbygdskommuner. Hon påpekar att C-förslaget inte innebär mer pengar till den offentliga välfärden.

- Många glesbygdskommuner har problem att få ihop budgeten och svårt att upprätthålla skolor och förskolor, säger Andersson, som hellre ser höjda statsbidrag för att stötta kommunerna.

Men enligt Annie Lööf kan även centerförslaget stötta kommunerna.
Kommunerna behöver fler kommuninvånare. Då är det här ett sätt att se till att människor vill bo kvar eller flytta till landsbygden.
Owe Nilsson/TT
Maria Davidsson/TT

Fakta: Citat ur talet
TT
I år väljer jag att inleda mitt tal här i Almedalen med att ge röst åt alla de som inte vågar vara här i Visby när nazisterna tar utrymme på kullerstensgatorna, med sina flaggor och sitt hat. Låt oss försvara det fria ordet, låt oss aldrig tystna. Anständigheten behöver oss.

Runt om i Sverige växer en känsla av ett utanförskap som cementeras.
Och så möts du av människor som tycker att du inte passar in. Som stör sig på att du har inlagda grönsaker, istället för köttbullar, i butikshyllan. Som stör sig på du är en del av en annan demografisk bild av Sverige än den som finns på Carl Larssons målningar.

Mina vänner, ska vi bygga ett anständigt, tryggt Sverige för alla, då behöver vi närma oss, inte fjärma oss, från varandra.
Rösten för det öppna, toleranta Sverige får aldrig tystna. Jag högaktar Liberalernas tydliga kamp mot högerextremism och populism. En liberal kamp som jag gärna fortsätter driva ihop, sida vid sida med Nyamko Sabuni.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter