dolda ny logga mindre

Nytt jordskalv i södra Kalifornien

Nytt jordskalv i södra Kalifornien

Matt Hartman/AP/TT Två kraftigare jordskalv har på kort tid drabbat södra Kalifornien. Den här bilden är tagen efter torsdagens skalv.

USA TT
Ett jordskalv med magnituden 7,1 har inträffat i södra Kalifornien, enligt USA:s geologiska myndighet USGS. Det är det största skalvet i området på två årtionden.

Enligt Los Angeles Times inträffade skalvet i närheten av staden Ridgecrest knappt 20 mil nordöst om Los Angeles. Byggnader skakade och strömmen gick i delar av miljonstaden, men skalvet ska enligt officiella källor inte ha orsakat några större skador eller dödsfall. Från Ridgecrest kom rapporter om trasiga gasledningar och husbränder, uppger CNN.

I torsdags inträffade ett skalv med magnituden 6,4, också det nära Ridgecrest. Det har sedan efterföljts av fler än 1 400 efterskalv, varav fredagens är det hittills största.

- Efterskalven kommer troligtvis att pågå i månader, om inte år, säger seismologen Egill Hauksson till LA Times.

En annan seismolog säger till samma tidning att det är en femprocentig risk att det nya skalvet kan följas av ett ännu större inom de närmsta dagarna.

Liksom torsdagens skalv uppges det senaste ha inträffat på en förhållandevis grund nivå. USGS säger också att man väntar att det fortsatt kommer att komma efterskalv under lång tid framöver.

Enligt CBS News märktes fredagens skalv över 20 mil bort – exempelvis fick en basketmatch i Las Vegas avbrytas när byggnaden började skaka.

1999 skakades södra Kalifornien senast av en jordbävning av samma magnitud, men inte heller då orsakade skalvet dock några större skador. 1994 dog närmare 60 personer och över 7 000 skadades i ett skalv som uppmätte 6,7 på Richterskalan i dalgången San Fernando nära Los Angeles.

Etiketter: jordskalv karlifornien

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter