dolda ny logga mindre

Så löste den svenska diplomaten förhandlingen med Nordkorea

Så löste den svenska diplomaten förhandlingen med Nordkorea

Emily Wang/AP/TT Australiske studenten Alek Sigley när han anlände till Peking på torsdagen.
Emily Wang/AP/TT Australiske studenten Alek Sigley när han anlände till Peking på torsdagen.

Nordkorea TT
Svenske diplomaten Kent Härstedt lyckades i veckan med konststycket att få loss den australiske studenten Alek Sigley som rapporterats försvunnen i Nordkorea. Nu berättar han hur han lyckades med uppdraget.

När han anlände till Pyongyang med uppgiften att finna och hjälpa den försvunne 29-åringen så ville nordkoreanska myndigheter först inte medge att de gripit Sigley. Några dagar senare kunde studenten ändå lämna landet.

"Förtroende är nyckeln", säger Härstedt till The Sydney Morning Herald och fortsätter:

"Vi är glada över att vi kunde komma till en snabb och bra lösning, jag tror faktiskt att det är bra för alla".

Koppling till Trumpbesök?
Härstedt har jobbat som Sveriges särskilda sändebud till Nordkorea sedan 2017 då spänningar ökade mellan Nordkorea och resten av världen.

Sigley greps tätt inpå Donald Trumps besök i den avmilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea, och sedermera mötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, vilket satt igång spekulationer om att händelserna har ett samband. En teori som lagts fram av Sydney-baserade Korea-experten Leonid Petrov är att Nordkorea velat försäkra sig om att Sigley inte skulle kunna kommentera Trumps besök i sociala medier.
Angående tidpunkten för frisläppandet säger Kent Härstedt till australiska medier att förklaringar inte bör förenklas.

"Det kan finnas en mer komplicerad förklaring, av många anledningar, till tidpunkten och sättet det skedde på".

"Väldigt lycklig"
Enligt Nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA anklagas Sigley för att ha spionerat. Han ska ha gripits den 25 juni och anlände till Tokyo i torsdags, samma dag som han släpptes. Sigley har inte kommenterat anklagelserna. Han har själv uppgett att han inte kommer att hålla någon presskonferens eller ställa upp i intervjuer kring vad som skett. I ett uttalande tackar han bland andra Kent Härstedt.

"Jag är väldigt lycklig över att vara återförenad med min fru, Yuka, och över att ha pratat med min familj i Perth och försäkrat dem om att jag mår bra", sade han i ett uttalande på fredagen och tillade att han nu planerar att återvända till ett vanligt liv, enligt The Guardian.
Julia Atiyeh/TT

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter