dolda ny logga mindre

Sawers: Brittiskt politiskt nervsammanbrott

Sawers: Brittiskt politiskt nervsammanbrott

Seth Wenig/AP/TT John Sawers, före detta chef för brittiska underrättelsetjänsten MI6 och tidigare FN-ambassadör
Seth Wenig/AP/TT John Sawers, före detta chef för brittiska underrättelsetjänsten MI6 och tidigare FN-ambassadör

Storbritannien TT-Reuters
Storbritannien genomgår ett politiskt nervsammanbrott och tar en jättelik risk när landet nu förbereder sig på att lämna EU efter en splittrande folkomröstning.
Det säger John Sawers, före detta chef för brittiska underrättelsetjänsten MI6 och tidigare FN-ambassadör.


Sir John Sawers var chef för MI6 mellan 2009 och 2014 och brittisk FN-ambassadör 2007–2009. Nu säger han till etermediebolaget BBC att han inför brexit är orolig för att ledande politiker i det styrande Konservativa partiet och i oppositionella Labour inte håller måttet.

- Vi genomgår ett politiskt nervsammanbrott här i Storbritannien. Vi har potentiella premiärministrar som ska väljas av det Konservativa partiet nu (och) i form av oppositionsledaren som inte har den hållning som vi har blivit vana vid i vårt övre ledarskap, säger han.

"Vänta och se"
- Utifall människor kan utveckla detta när de blir premiärminister får vi vänta och se, när det gäller kandidaterna i det Konservativa partiet, fortsätter Sawers.

Han sågar alltså vad han hittills sett av Boris Johnson och Jeremy Hunt, som tävlar om att bli vald till Tories ledare den 22 juli och därmed också landets premiärminister, liksom av Labourledaren Jeremy Corbyn.
Ingen av dem har kommenterat vad Sawers säger.

"Mycket oro"
Folkomröstningen om brexit sommaren 2016 slutade med knappa 52 procent för och 48 emot att lämna EU, och fortfarande finns inget färdigt utträdesavtal med unionen trots att slutdatumet nu är satt till den 31 oktober.

Inte minst Johnson, favorit till att ta över som premiärminister efter Theresa May, är stenhård på att det datumet gäller – oavsett om det finns ett avtal eller inte.

Enligt John Sawers våndas höga brittiska regeringsföreträdare över den riktning landet är på väg att ta.

- Det finns mycket oro medan vi lämnar Europeiska unionen. Vi tar en enorm risk för vår internationella position, för styrkan i den brittiska ekonomin.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter