dolda ny logga mindre

Läkare underkänner Försäkringskassans  bedömning av sjukintyg

Läkare underkänner Försäkrings-kassans  bedömning av sjukintyg

CHRISTINE OLSSON / TT Sex läkare kritiserar Försäkringskassans system för att bedöma sjukintyg. Arkivbild
CHRISTINE OLSSON / TT Sex läkare kritiserar Försäkringskassans system för att bedöma sjukintyg. Arkivbild

Sjukvård TT
Försäkringskassans system för bedömning av sjukintyg är dysfunktionellt och rättsosäkert, skriver sex läkare på SvD Debatt. Om läkaren misslyckas med att förklara den medicinska bedömningen straffas patienten som inte får sjukpenning.

En stor del av läkarnas arbetstid går också åt till att skriva intyg och kompletteringar till Försäkringskassans handläggare. Därmed minskar antalet patienter som läkarna kan träffa, vilket till viss del förklarar varför väntetiderna i primärvården ökar.

Det som krävs är att kunskapen, kontrollen och ansvaret läggs hos en och samma aktör, anser artikelförfattarna. Ett sätt är att låta läkaren ha ansvar för sjukskrivningen initialt och att Försäkringskassan tar över ansvaret för den medicinska delen efter en period.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter