dolda ny logga mindre

Papperslösa ockuperade Panthéon i Paris

Papperslösa ockuperade Panthéon i Paris

Kenzo Tribouillard/AFP/TT Kvinnor som deltagit i Svarta västarnas aktion leds bort av polis.
Kenzo Tribouillard/AFP/TT Kvinnor som deltagit i Svarta västarnas aktion leds bort av polis.

Frankrike TT-AFP
Omkring 700 papperslösa migranter ockuperade runt lunchtid på fredagen det berömda mausoleet Panthéon i den franska huvudstaden Paris.
Vad vill vi ha? Papper! ropade ockupanterna, som tillhör gruppen Svarta västarna.


Den Parisbaserade migrantorganisationen, vars namn parafraserar antietablissemangsrörelsen Gula västarna, beskriver sig som "den franska republikens odokumenterade, röstlösa och ansiktslösa". Syftet med fredagens aktion var att kräva förhandlingar om medborgarskap med premiärminister Edouard Philippe.

Det är Svarta västarnas tredje ockupation de senaste månaderna. Tidigare har gruppen intagit ett företag som anklagas för att utnyttja papperslösa samt flygplatsen Charles De Gaulle i en protest mot deportationer.

I Panthéon stannade Svarta västarna i närmare fyra timmar innan de under ordnade former eskorterades ut bakvägen av polis.

Fakta om Panthéon:
Panthéon är en känd byggnad och ett turistmål vid Place du Panthéon i Latinkvarteret i det 5:e arrondissementet i Paris. Panthéon uppfördes åren 1758–1789 efter Jacques-Germain Soufflots ritningar. Ursprungligen var byggnaden en kyrka helgad åt Sainte-Geneviève.

Efter den franska revolutionen och sedan 1800-talet är byggnaden ett mausoleum för framstående franska medborgare. Bland annat vilar stoftet efter Voltaire, Jean-Jacques Rousseau, Emile Zola, Victor Hugo, Jean Moulin och en rad kända vetenskapare, till exempel Marie Curie, i byggnaden. Panthéon är även känt för att vara den plats där Léon Foucault gjorde sin första demonstration av Foucaultpendeln 1851 och det finns idag en kopia av pendeln att se i Panthéon. - Wikipedia.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter