dolda ny logga mindre

Tonåring döms till fängelse och utvisning för mord på skolkamrat

Tonåring döms till fängelse och utvisning för mord på skolkamrat

Foto: Attunda tingsrätt.
Foto: Attunda tingsrätt.

Brott TT
En tonåring har dömts till sju års fängelse efter att ha strypt en skolkamrat till döds.
Efter mordet flyttade tonåringen kroppen och tog flera foton av den med sin mobiltelefon.


De två tonåringarna gick på samma skola i Märsta, norr om Stockholm.
Den 4 februari i år hade de båda ätit lunch i skolans matsal och efter det tillsammans gått mot ett skogsområde en bit bort. Där ströp tonåringen sin yngre skolkamrat till döds, enligt tingsrättdomen.

Det tog flera dagar innan den mördade pojken hittades och han anmäldes försvunnen. En dryg vecka senare, 13 februari, visade tonåringen brottsplatsen för en annan skolkamrat. Samma dag fick polisen in larmet om mordet och tonåringen greps misstänkt för mord.
Han har under rättegången erkänt själva händelseförloppet men nekat till mord eller dråp. Han hävdar att han och skolkamraten gått till skogsområdet för att göra upp och att han inte haft något uppsåt att döda pojken. Han medger däremot att hans handlingar sannolikt har orsakat pojkens död.

Men tingsrätten pekar på flera punkter som enligt rätten bevisar att tonåringen hade ett uppsåt, som att han flyttade kroppen till ett gömställe i närheten efter mordet samt fotograferade honom och tömde hans fickor efter att han dött.

Attunda tingsrätt har under rättegången slagit fast att tonåringen, som uppgett att han är 16 år och född 2003, egentligen är minst 18 år gammal och straffet bestäms till sju års fängelse och utvisning.
Anna Hansson/TT

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter