dolda ny logga mindre

Kontakt har nåtts med beslagtaget fartyg

Kontakt har nåtts med beslagtaget fartyg

Hasan Shirvani Stena Impero, ägs av det svenska rederiet Stena Bulk. Arkivbild.
Hasan Shirvani Stena Impero, ägs av det svenska rederiet Stena Bulk. Arkivbild.

Storbritannien TT. Uppdaterad kl 13:20.
Rederiet Stena Bulk har fått kontakt med besättningen på det svenskägda Stena Impero som går under brittisk flagg.
- Det var kaptenen ombord som ringde oss. Han berättade att de är vid god fysisk hälsa, men självklart är de under press, säger Stena Bulks vd Erik Hånell till TT.

'
Samtalet ägde rum sent i går kväll och pågick i omkring en minut. Enligt kaptenen har besättningen behandlats väl, och de ska också få möjlighet att kontakta sina familjer. Hånell vet dock inte om detta har skett än.
Men besättningen skulle få några minuter var att ringa till sina anhöriga.

Tärande situation
Rederiet har också begärt att få träffa besättningen, men där väntar man fortfarande på svar från iranska myndigheter.

- Förhoppningsvis ska vi få svar inom kort. Vi har redan väntat 72 timmar på detta och det råder förstås en del frustration runt den biten. Men vi ser utvecklingen i går kväll som ett steg i rätt riktning och något positivt, säger Hånell.

Erik Hånell är glad över att kommunikationen nu öppnats upp, och hoppas på nya samtal under dagen. Även om besättningen mår bra fysiskt är situationen givetvis tärande.

- Var och en kan nog försöka sätta sig in i situationen. Det här är vanliga människor som du och jag.

Brittisk medlare
Brittiskregistrerade Stena Impero, som ägs av det svenska rederiet Stena Bulk, beslagtogs av Iran förra veckan i Hormuzsundet när det var på väg till Saudiarabien. 23 personer hålls kvar ombord.

Brittiskregistrerade Stena Impero, som ägs av det svenska rederiet Stena Bulk, beslagtogs av Iran förra veckan i Hormuzsundet när det var på väg till Saudiarabien. 23 personer hålls kvar ombord. En representant för det svenska rederiets försäkringsbolag har tidigare varit ombord på fartyget.

Storbritannien dementerar samtidigt tidigare uppgifter om att landet skulle skickat en medlare till Iran för att förhandla om att släppa fartyget, rapporterar nyhetsbyrån Reuters och hänvisar till en brittisk diplomatkälla.

Sveriges Radio Ekot var först med att rapportera om att rederiet fått kontakt med besättningen.
Daniel Martinsson/TT

Bakgrund: Detta har hänt i Persiska viken
TT
I maj 2018 fullföljer USA:s president Donald Trump sitt vallöfte om att lämna Iranavtalet, den internationella överenskommelsen om sanktionslättnader i utbyte mot att Iran skalar ned sitt kärnenergiprogram.

12 maj 2019: Fyra oljetankrar saboteras i Persiska viken. USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton lägger skulden på Iran, som kategoriskt förnekar inblandning.
13 juni: Ytterligare två tankrar saboteras i Omanbukten. Återigen anklagar USA Iran, som även denna gång nekar.
20 juni: Irans revolutionsgarde skjuter ner en amerikansk drönare som enligt Iran befunnit sig över iranskt territorium. USA hävdar att den befann sig i internationellt luftrum vid nedskjutningen.
4 juli: Den iranska supertankern Grace 1 stoppas av den brittiska marinen och polisen i Gibraltar med 2,1 miljoner fat olja ombord. Den misstänks ha varit på väg till Syrien med olja i strid med EU:s sanktioner.
11 juli: Tre till fem iranska fartyg närmar sig enligt den brittiska regeringen tankern British Heritage och försöker få den att ankra i iranskt vatten. Iran nekar till anklagelserna.
14 juli: Det Panamaflaggade fartyget Riah försvinner från radarsystem för övervakning av sjötrafik. Fartyget förs till Iran, anklagat för att ha smugglat bränsle i Persiska viken.
18 juli: USA skjuter enligt president Donald Trump ned en iransk drönare i Hormuzsundet. Irans vice utrikesminister Seyed Abbas Araghchi säger i ett uttalande att ingen iransk drönare har blivit nerskjuten.
19 juli: Iranska revolutionsgardet beslagtar den brittiskflaggade svenskägda tankern Stena Impero.
19 juli: Beväpnade män bordar den brittiskägda Liberiaflaggade tankern Mesdar. Tankern tillåts senare fortsätta sin färd.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter