dolda ny logga mindre

Tusentals migranter gripna i Turkiet

Tusentals migranter gripna i Turkiet

Burhan Ozbilici/AP/TT Turkiets inrikesminister Suleyman Soylu. Arkivbild
Burhan Ozbilici/AP/TT Turkiets inrikesminister Suleyman Soylu. Arkivbild

Turkiet TT-AFP
Över 6 000 personer har frihetsberövats i Istanbul i Turkiet i ett tillslag mot illegala migranter som pågått i två veckor, uppger landets inrikesminister.

Gripandena har väckt farhågor efter uppgifter om att syriska flyktingar ska ha tvingats skriva på papper på turkiska som de inte förstått innebörden av, för att sedan skickas tillbaka till hemlandet. Detta tillbakavisas av Turkiets inrikesminister Suleyman Soylu, även om han bekräftar att syrier finns bland dem som frihetsberövats.

Om vi griper syrier som inte är registrerade skickar vi dem till flyktingläger, säger Soylu till tv-kanalen NTV, men tillägger att en del valt att "frivilligt" återvända till områden i Syrien där det inte längre pågår några strider.

Turkiet har över 3,5 miljoner syriska flyktingar, det högsta antalet i världen. Enligt icke-statliga syriska organisationer har 600 syrier gripits i Istanbul under förra veckan och skickats tillbaka till Syrien.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter