dolda ny logga mindre

Mord på hbtq-aktivist sprider skräck i Ryssland

Mord på hbtq-aktivist sprider skräck i Ryssland

Dmitrij Lovetskij/AP/TT I tisdags hölls små manifestationer i Sankt Petersburg i samband med att Jelena Grigorjeva bekräftades död.
Dmitrij Lovetskij/AP/TT I tisdags hölls små manifestationer i Sankt Petersburg i samband med att Jelena Grigorjeva bekräftades död.

Ryssland TT
Sorg och chock råder i ryska hbtq-kretsar sedan en välkänd aktivist hittats mördad i Sankt Petersburg. Aktivisten hade tidigare blivit hotad och uthängd på en hatsida – men motivet till mordet är ännu inte känt.
- Ändå är rädslan påtaglig, enligt aktivisten Svetlana Zacharova.


Söndag kväll påträffades en kropp i en buske i Sankt Petersburg.
Kroppen, som enligt nyhetsbyrån Reuters bar spår av kniv-, och strypvåld, identifierades snart som Jelena Grigorjeva – en 41-årig välkänd aktivist, djupt engagerad i bland annat kampen för hbtq-personers rättigheter i Ryssland.

Några dagar tidigare hade en ökänd sajt släckts ned på nätet.

"Ett spel"
Sajten, som under ett års tid hade blockerats men dykt upp igen under snarlika adresser, kallade sig "Saw" – ett namn stulet från den närmast kultklassade skräckfilmsfranchisen där en psykopat tvingar människor att bli försökskaniner i ett dödligt spel.

På samma sätt var den här sajten utformad som ett spel, säger hbtq-aktivisten Svetlana Zacharova på telefon från Sankt Petersburg till TT.

- Det var en lista. De publicerade bild, adresser och namn på hbtq-personer och aktivister, och uppmanade andra att attackera dem. De som gjorde det utlovades en belöning, säger hon.

Ett av namnen var Jelena Grigorjeva.

Homofobin ökar
Hbtq-personers rättigheter har länge varit på tillbakagång i Ryssland. 2013 undertecknade president Vladimir Putin en lag som förbjuder "propaganda för icketraditionella sexuella umgängen", ett grepp som följdes av nationella protester och internationella fördömanden.

Officiellt är lagen tänkt att "skydda traditionella familjevärderingar". Men i praktiken har den förvärrat stigmatiseringen och diskrimineringen av sexuella minoriteter, enligt en dom i Europadomstolen för mänskliga rättigheter från 2017.

- Lagen är ett klassiskt exempel på statligt sanktionerad homofobi. Vi vet också att den har gett upphov till en utbredd homofobi i samhället, eftersom den signalerar att hbtq-personer strider mot moralen och att det är okej att ge sig på dem, säger Tanja Loksjina på Human Rights Watch i Moskva.

Efter att lagen infördes 2013 ökade hatbrotten mot hbtq-personer, enligt en rapport från Human Rights Watch. Hur många som utsätts i dag är svårt att avgöra, eftersom tillförlitlig statistik är svår att föra.

- Många vågar inte anmäla av rädsla för att tvingas komma ut, eller för att de inte tror att det kommer leda till någonting. Det råder i princip straffrihet för förövarna, säger Tanja Loksjina.

Inga bevis
Jelena Grigorjevas våldsamma död har chockat Rysslands hbtq-kretsar. På tisdagen samlades en grupp aktivister i Sankt Petersburg med plakat för att hedra hennes minne, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Det är ännu inte känt om mordet har en koppling till att hennes namn hängdes ut på den blockerade sajten. Jelena Grigorjeva mottog också flera dödshot strax innan hon dog – hot som polisen trots många anmälningar aldrig utredde.

- Men för oss hbtq-aktivister är hoten en vardag. Vi vet att det oftast bara är tomma ord, säger Svetlana Zacharova.

Men, säger hon, för Rysslands hbtq-befolkning spelar det ingen roll. Rädslan har gripit tag ändå.

- Folk känner sig som måltavlor. Jag känner en aktivist som också stod på listan, och han fruktar för sitt liv.
Fanny Hedenmo/TT

Fakta: Hbtq
TT
Hbtq används sedan 1990-talet som ett samlingsbegrepp för människor som räknas som minoriteter på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet.

H och B står för homosexuell och bisexuell, och rör en persons sexuella läggning.
T står för trans, vilket är ett paraplybegrepp för olika könsidentiteter.
Q står för queer – ett brett begrepp som både kan symbolisera en sexuell läggning eller identitet, och ett kritiskt sätt att förhålla sig till normer.
Källa: NE

Fakta: Hbtq-rättigheter i världen
TT
• Homosexualitet är lagligt i 123 av FN:s 193 medlemsländer.
• I sex länder är homosexualitet belagt med dödsstraff. I fem ytterligare länder kan dödsstraff i regel dömas ut för homosexuella, men det görs i praktiken inte.
• 32 nationer har lagar som begränsar möjligheten för hbtq-personer att öppet prata om sin identitet.
• I 41 länder finns lagar som begränsar möjligheten för ideella organisationer som arbetar för hbtq-personers rättigheter att agera i landet.
• I 26 stater erkänns samkönade äktenskap juridiskt. Ytterligare 27 stater erbjuder någon typ av registrerat partnerskap.
• Tre FN-medlemsländer förbjuder explicit så kallad omvändningsterapi, som syftar till att "bota" homosexualitet.
• 73 länder har infört lagar som förbjuder diskriminering på arbetsplatsen på grund av sexuell läggning.
Källa: International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (Ilga)

Etiketter: mord hbtq-aktivist

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter