dolda ny logga mindre

Rektioner efter massgripanden i Moskva

Rektioner efter massgripanden i Moskva

Pavel Golovkin/AP/TT Polis har gripit över 1 000 personer vid en protest i Moskva i Ryssland under lördagen.
Pavel Golovkin/AP/TT Polis har gripit över 1 000 personer vid en protest i Moskva i Ryssland under lördagen.

Ryssland TT-AFP
Över 1 000 demonstranter greps i Moskva vid en protestaktion på lördagen. Reaktioner på massgripandena har kommit från flera håll.
Gripandena skedde vid en protest där demonstranter krävde att oppositionspolitiker ska tillåtas att delta i ett lokalval senare i år. Bland de frihetsberövade fanns flera framträdande aktivister.


Myndigheterna sade att protesten var olaglig och försökte förhindra människor att delta. Trots det deltog över 3 500 personer i protesten, enligt polisen.

Skanderanden som "Ryssland utan Putin" och "Putin, avgå" ekade genom centrala Moskva, samtidigt som demonstranter hölls tillbaka med hjälp av batonger och där flera greps av polis.
Reaktionerna över gripandena har varit flera.

Den förre dumaledamoten och oppositionsmedlemmen Dimitrij Gudkov, som greps innan demonstrationen och senare släpptes, twittrade att:
"Den sista inbillningen om att vi kan delta lagligt i politiken har försvunnit".

Vissa tidningar har också kritiserat polisens tillslag, rapporterar BBC. Den ryska tidningen Vedomosti sade att myndigheterna använde våld för att ta ner protesten då man "misslyckats med att motverka den med politiska medel".

Samtidigt anklagade den ryska regeringens tidning, Rossijskaja Gazeta, oppositionen för att utöva utpressning och för att ha en oacceptabel hållning mot gällande lagar.

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj hade uppmanat till protesten, som vänder sig mot att oppositionella kandidater utesluts från ett kommande lokalval i Moskva den 8 september. Han fängslades i onsdags och ska sitta frihetsberövad i 30 dagar.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter