dolda ny logga mindre

Flera ansökningar om tillstånd för tiggeri

Flera ansökningar om tillstånd för tiggeri

Samhälle (TT)
Polisen i Eskilstuna fått in totalt åtta ansökningar vid lunchtid på fredagen. Sedan den 1 augusti krävs tillstånd för att passivt samla in pengar på vissa ställen i staden.

Det var i går, den 1 augusti, som kommunen införde kravet på tillstånd för att få tigga i områden där mycket folk rör sig.

Samtidigt har polisen fått avvisa personer som ägnat sig åt passiv insamling av pengar utan tillstånd.

Tre personer avvisades i går med anledning av de nya lokala föreskrifterna, säger Thomas Bergqvist, kommunpolis i Eskilstuna.

Kostar 250 kronor
Ett tillstånd för en så kallad passiv insamling av pengar kostar 250 kronor och kräver en legitimation. När TT pratade med Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson (S) i går förklarade han att de nya kraven handlar om en byråkratisering.

Vi byråkratiserar och försvårar. Vi får se vart det tar vägen. Jag hoppas att polisen kommer att tillämpa det så att ett nytt tillstånd behövs för varje dag, sa han till TT.

Men polisen gör inte den tolkningen som kommunalrådet vill. Tillståndet gäller för längst tre månader i taget.

Information till berörda
Eskilstuna kommun har arbetat med en strategi för hur information om det nya förbudet ska nå ut till de berörda. Bland annat genom att informera via ideella organisationer, samt genom att ta fram en broschyr på flera språk, enligt Åsa Olsson, chefsjurist i Eskilstuna kommun.

Man har ett arbete för hur man ska gå ut med informationen. Till exempel har man försökt ta kontakt med de organisationer som kommer i kontakt med de här personerna, säger Åsa Olsson.
 

Fakta: Tiggeritillstånd
(TT)
Kravet på tillstånd gäller vissa utpekade platser, och bygger på de lokala ordningsföreskrifterna. Tillståndet söks via nätet, eller direkt hos polisen.

Kostnaden för ett tillstånd är 250 kronor. Det kan gälla som längst i tre månader.

Den som ertappas att samla in pengar utan tillstånd kan få böter.

Polisen svarar för att bedöma tillståndsansökan, och att tillämpa reglerna.

Beslutet om tillståndskrav fattades av kommunfullmäktige i Eskilstuna i maj 2018. Frågan överklagades till länsstyrelsen, som valde att upphäva reglerna. Därefter överklagades ärendet till förvaltningsrätten, som upphävde länsstyrelsens avslag.
Reglerna kunde därmed träda i kraft den 1 augusti 2019.

Källa: Eskilstuna kommun

 

Foto: Björn Lindgren/TT
Åtta ansökningar har kommit in gällande tillstånd för passiv insamling av pengar. Arkivbild.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter