dolda ny logga mindre

Ohio: Skyttens syster bland dödsoffren

Ohio: Skyttens syster bland dödsoffren

John Minchillo Offren för attacken förs bort.
John Minchillo Offren för attacken förs bort.

USA TT
Mannen bakom masskjutningen i Dayton, Ohio, var försedd med skottsäker väst och extra ammunition när han på mindre än en halv minut sköt ihjäl nio personer.
Skytten, som sköts ihjäl av polis, har identifierats som 24-årige Connor Betts. Ett av dödsoffren är hans egen syster.


Daytons borgmästare Nan Whaley berättar på en pressträff att 27 skadade har förts till närliggande sjukhus. 15 av dem har kunnat skrivas ut, men flera har livshotande skador. Hon hyllar polisen.

- Jag är imponerad över den snabba insatsen från polisen. Det räddade förmodligen hundratals liv.

Från att de första skotten avlossades tog det bara 30 sekunder innan skytten oskadliggjordes av polis, säger Daytons polischef Richard Biehl. Han vill inte spekulera kring motivet, det vore oansvarigt, säger han vid en presskonferens.

Connor Betts var en tidigare ostraffad 24-årig man från staden Bellbrook i Ohio. Han gick till attack med ett höghastighetsvapen med kaliber 223. Han bar ansiktsmask och hade på sig skyddsväst och var också utrustad med extra ammunition.

Ett av de första dödsoffren var Betts 22-åriga syster. I hans bil fanns ytterligare ett vapen och båda vapnen ska ha inköpts lagligt, enligt polisen.

Utomhus vid en bar
Polisen uppger att skjutningen skedde utomhus vid en bar i Dayton. Området beskrivs som tryggt och säkert, populärt hos både lokalbefolkning och turister, och fullt av barer och folkliv. Tusentals människor fanns i området för att njuta av en ledig lördagskväll, när skottlossningen inträffade.

Skytten ska ha försökt ta sig in i en lokal men stoppats, skriver Dayton Daily News. "Det finns minst åtta döda precis vid bordet på gatan där jag satt", uppgav ett vittne enligt tidningen. "Det är en katastrof".
Ett vittne berättade för CNN hur hon pratat med en annan kvinna tidigare under kvällen, och att de berömt varandras kläder.

- Nästa gång jag såg henne låg hon död på betongen, säger vittnet.

En annan kvinna som befann sig inne i lokalen berättar hur folk knuffades ut genom bakdörrarna.

. Vi visste inte var skytten var, eller hur många de var, säger hon.

Halv stång
Ohios guvernör Mike DeWine har beordrat att flaggorna i delstaten ska vaja på halv stång till minne av offren. I ett uttalande säger han att han och hustrun är "förkrossade över det fruktansvärda attentatet", och även han berömmer Daytons polis för deras insats.

President Donald Trump har kommenterat de båda masskjutningarna i en serie inlägg på Twitter. Han har också beordrat att Vita huset, regeringsbyggnader och beskickningar i utlandet ska flagga på halv stång fram till den 8 augusti.

Masskjutningen är den andra som skakar USA inom loppet av 14 timmar. I El Paso i Texas sköts 20 personer ihjäl i ett köpcentrum under lördagen. 26 personer skadades. En misstänkt skytt har gripits och polisen utreder dådet som ett hatbrott.

I förra veckan sköts tre personer ihjäl på en matfestival i Gilroy, i Kalifornien.
Anna Hansson/TT
Daniel Martinsson/TT

Fakta: Tusentals döda i vapenvåld i år
TT
Enligt organisationen Gun Violence Archive har 8 734 personer skjutits ihjäl i USA hittills i år och 17 308 har skadats.
254 av de dödade har mist livet i någon av de 251 masskjutningar som inträffade till och med den 4 augusti. En masskjutning definieras som en händelse där minst fyra personer har skottskadats eller dödats. Där inräknas inte skytten.
Under förra året inträffade 340 masskjutningar i USA, och totalt 14 769 dog till följd av vapenvåld.
Källa: Gun Violence Archive

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter