dolda ny logga mindre

Explosion skadade Landskrona stadshus

Explosion skadade Landskrona stadshus

Brott TT
En explosion skadade stadshuset i Landskrona sent på onsdagskvällen.
- De som gör det här har en avsikt att störa det organiserade samhället, det kommer vi inte att låta ske, säger kommunalrådet Torkild Strandberg (L), som pressar polis och rättsväsende att få fast gärningspersonerna.


Ett antal fönsterrutor krossades i explosionen och polisen spärrade av ett område, som under natten har undersökts av bombexperter och andra tekniker.

Larmet om explosionen kom vid 23-tiden på onsdagen.
En boende i närheten berättar för Helsingborgs Dagblad om en kraftig smäll:

- Jag satt i vardagsrummet och hela golvet skakade av explosionen. Alla barnen och grannarna vaknade.

"Oerhörd målmedvetenhet"
Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg fick höra om händelsen från stadsdirektören, och besökte explosionsplatsen under natten.

- Vi som har träffats delar en känsla av en oerhörd målmedvetenhet att man måste komma till roten med problemen. Det vilar en tung förväntan på polisen och rättsväsendet att de som ägnar sig om den här typen av verksamhet grips och döms, man kan inte ha dem promenerande runt i samhället, säger han.

Att explosionen inträffade vid stadshuset tycker han inte har någon särskild betydelse.

- Oavsett vilken byggnad det är, så utsätter man människor för fara, man överträder alla skrivna och oskrivna regler. Vilka byggnader som drabbas är av underordnad betydelse, säger han.

"Stark känsla av frustration"
För anställda vid kommunen fortsätter arbetet som vanligt på torsdagen, även om personalen kommer att informeras om händelsen och politiska ledningen ska samlas.

- Vi bedriver vår verksamhet som vilken dag som helst, säger Strandberg.
Landskrona har i sommar skakats av tre mordförsök i misstänkta uppgörelser mellan kriminella, där sprängladdningar placerats ut stadens centrala delar.

Det här är ju ett fenomen som eskalerat på många håll i landet. Jag tror att det är oerhört väsentligt för tilltron för det organiserade samhället att man kommer till rätta med det här, både i Landskrona och på andra håll, säger han.

TT: Vad har du mött för reaktioner efter de här fallen?
- Det finns en stark känsla av frustration och en vilja att inte vilja acceptera det här. Snarare ilska och irritation än något annat, säger han.
Gustav Sjöholm/TT

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter