dolda ny logga mindre

Rabbin protesterar mot nationalisthyllning

Rabbin protesterar mot nationalist-hyllning

Alik Keplicz/AP/TT Polens högste rabbin Michael Schudrich. Arkivbild.
Alik Keplicz/AP/TT Polens högste rabbin Michael Schudrich. Arkivbild.

Polen TT-AFP
Polens högste rabbin Michael Schudrich protesterar mot den hyllningsceremoni för den ultranationalistiska Swietokrzyska-brigaden som högerregeringen har bjudit in honom till.

"Jag ser det som en personlig förolämpning att ha blivit inbjuden", skriver han i ett brev till Jan Kasprzyk, Polens minister för krigsveteranfrågor.

Swietokrzyska-brigaden var under andra världskriget del av Nationella väpnade styrkan (NSZ), en underjordisk, antikommunistisk rörelse som stred mot såväl nazister som kommunister.

Brigaden, som utgjordes av 850 till 1 400 medlemmar, anklagas för att ha samarbetat med de tyska nazisterna mot Sovjetunionen när röda armén avancerade genom Polen framåt krigsslutet.

- Det finns så många andra polska hjältar, vi behöver inte välja dem som faktiskt dödade andra polacker, och i det här fallet många av judisk börd, säger Schudrich.

I februari 2018 orsakade Polens premiärminister Mateusz Morawiecki en kritikstorm i Polen och Israel när han blev den förste regeringsföreträdaren att hylla Swietokrzyska-brigaden genom att lägga blommor på deras gravar.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter