dolda ny logga mindre

Tjurfäktning åter på Mallorca efter två år

Tjurfäktning åter på Mallorca efter två år

Människor deltar i en protest mot tjurfäktning i Palma de Mallorca i Spanien, den 9 augusti 2019, med anledning av en tjurfäktning som hölls vid tjurfäktningen Coliseo Balear. EPA / LLITERES
Människor deltar i en protest mot tjurfäktning i Palma de Mallorca i Spanien, den 9 augusti 2019, med anledning av en tjurfäktning som hölls vid tjurfäktningen Coliseo Balear. EPA / LLITERES

Spanien TT
På fredagskvällen arrangeras för första gången på två år tjurfäktning på spanska Mallorca. Det lokala styret har försökt förbjuda den omstridda traditionen, men Spaniens författningsdomstol ville annorlunda.

Sommaren 2017 klubbade parlamentet i den autonoma spanska regionen Balearerna en lag vars uttalade syfte var att sätta stopp för tjurfäktning. Men den kontroversiella traditionen förbjöds inte helt, i stället bannlystes användandet av "vassa redskap som kan skada och/eller döda tjuren".

Det fanns en anledning att Balearerna satsade på reglering framför förbud. Ett år tidigare hade den spanska författningsdomstolen hävt ett regionalt förbud mot tjurfäktning i Katalonien. Argumentet var att tjurfäktning är en del av det spanska kulturarvet och att det därför bara är centralregeringen i Madrid som har mandat att besluta om förbud.

Författningsdomstolen upphävde
Den baleariska lagstiftningen var ett medvetet försök att kringgå domen, och de nya reglerna fick snabbt effekt. Sedan parlamentet satte ned foten har inga tjurfäktningar anordnats på huvudön Mallorcas berömda arena Coliseo Balear, rapporterar BBC. Åtminstone inte fram till nu.

Trots försöket att runda de juridiska snårigheterna kring förbudsfrågan så valde författningsdomstolen att pröva det baleariska beslutet. I december upphävde rätten de lokala reglerna, och därmed var det fritt fram att återuppta den mångåriga traditionen av tjurfäktning i augusti.
90-årsjubilerande stadion Coliseo Balear i Mallorcas huvudort Palma står värd för fredagens evenemang, där fyra välkända matadorer deltar.

Protester utanför arenan
Mallorca brukar parkera på förstaplatsen över svenskarnas mest populära charterdestinationer.

Men om några svenskar under kvällen hade vägarna förbi Avinguda de Gaspar Bennazar, där arenan ligger, hade de inte bara möjlighet att ta del av den blodiga sedvänjan utan också av motståndet mot den.

- Vi är övertygade om att tjurfäktning redan har nått vägs ände och detta
är ett utdöende skådespels sista suck, säger Francisco Vasquez Neria från djurrättsgruppen Anima naturalis inför demonstrationen utanför stadion till BBC.
Ivar Andersen/TT

Fakta: Tjurfäktning
TT
Tjurfäktning förekommer i Spanien, Portugal, södra Frankrike och vissa länder i Latinamerika.

Traditionen har sitt ursprung i antikens Egypten, Grekland och Italien varifrån den under medeltiden spred sig till Spanien.

Flera spanska regioner har på olika sätt försökt begränsa den traditionella sporten, som av en växande opinion anses vara djurplågeri.
Samtidigt har tjurfäktning en stark ställning inom konservativa kretsar. Exempelvis var stöd till tjurfäktning ett av kraven högerextrema partiet Vox i januari ställde under förhandlingarna om styret av Andalusien.

Siffrorna talar dock för att tiden är på väg att springa ifrån tjurfäktningen. Enligt Spaniens kulturdepartement arrangerades 369 tjurfäktningar under 2018. År 2007 var motsvarande antal 953, enligt dagstidningen El País.
Källor: NE, El País, TT, Ministerio de Cultura y Deporte

Etiketter: mallorca tjurfäktning

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter