dolda ny logga mindre

Muslimer får stöd efter norsk moskéattack

Muslimer får stöd efter norsk moskéattack

Terje Pedersen/NTB/TT al-Noor Islamic Centre i Bærum några mil från Oslo efter attacken.
Terje Pedersen/NTB/TT al-Noor Islamic Centre i Bærum några mil från Oslo efter attacken.

Norge TT-NTB
Efter gårdagens attack mot en moské i Bærum några mil från Oslo visar landets invånare sitt stöd till norska muslimer. Flera vill hjälpa till att säkra dagens firande av högtiden id al-adha, samtidigt som polisen söker efter tänkbara motiv.

En man har gripits misstänkt för att ha utfört attacken mot al-Noor Islamic Centre i Bærum under lördagen, men exakt vad som inträffat är fortfarande oklart. Vittnen hävdar att skott har avlossats, något som polisen ännu inte bekräftat.

Efter att den misstänkte mannen gripits fick han vård för skador han fått i samband med att en moskébesökare avvärjde hans attack. Han överfördes därefter till arresten där polisen har hört honom under natten.

"Möjligt mord"
Han misstänks även för mord på en kvinna som hittades död i en lägenhet efter moskéattacken. Kvinnan och mannen är bekanta med varandra sedan tidigare, men vilken relation de har vill inte polisen gå in på.

Vi utreder det som ett möjligt mord. Den döda är ung, och hittades då polisen tog sig in i lägenheten där den gripne mannen bor, sade Rune Skjold vid Oslopolisen på en presskonferens sent på lördagskvällen.
Den gripne har hållit till i denna lägenhet de senaste åren.

Enligt norska medier var polispatrullerna fullt beväpnade när de tog sig in i bostaden. Om det gjorts några andra fynd där berättar inte polisen.
Däremot har två vapen hittats i samband med insatsen vid moskén.

Ökad beredskap
Uppgifter florerar om att mannen på nätet bland annat ska ha hyllat terrordådet i Nya Zeeland, där över 50 människor dödades i mars i år. Men norsk polis tvekar ändå inför att använda termen terrorism.
Det finns ingenting som styrker att det är en terrorhandling, men vi måste ta höjd för att det kan vara det. Därför vill vi gå in rejält i fallet, sade Skjold.

Norska säkerhetspolisen PST bekräftar också att "vi följer situationen noga".

"Står eniga"
Fallet har utlöst ökad polisberedskap i Oslo i samband med den muslimska högtiden id al-adha, som inleds på söndagen.
Samtidigt som norska muslimer är i chock över gårdagens attack sluter övriga Norge upp mot våldet. Flera har hört av sig till Islamska rådet och erbjudit sig att stå vakt utanför moskéer i samband med dagens högtidsfirande.

"Det här visar att vi, muslimer som icke-muslimer, står upp mot detta förfärliga angrepp. Vi ska stå eniga mot detta hat och möta det med kärlek", skriver Abdirahman Diriye, ledaren för rådet, i pressmeddelande.

Etiketter: norge attack moské

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter