dolda ny logga mindre

Förslag: Chockhöj priset på Everest

Förslag: Chockhöj priset på Everest

Rizza Alee/AP/TT Nya regler för att bestiga Mount Everest ska minska antalet dödsolyckor. Bild från årets vårsäsong.
Rizza Alee/AP/TT Nya regler för att bestiga Mount Everest ska minska antalet dödsolyckor. Bild från årets vårsäsong.

Nepal TT
Den som vill bestiga Mount Everest måste först bevisa att han eller hon är en erfaren bergsklättrare, och tidigare ha bestigit ett berg i Nepal som når minst 6 500 meter över havet. Denna rekommendation till Nepals regering har tagits fram av en expertpanel i ett försök att minska antalet dödsolyckor på världens högsta berg, rapporterar BBC.

Minst elva personer har omkommit på Mount Everest i år, flera av dem i samband med att de fått vänta för länge i köer på hög höjd när hundratals klättrare försökt nå toppen. Expertpanelen föreslår också att priset för tillståndet att bestiga berget höjs från drygt 100 000 till motsvarande uppemot 350 000 svenska kronor. Dessutom måste klättrarna kunna visa upp hälsointyg och anlita erfarna bergsguider.

De nepalesiska myndigheterna har i år utfärdat ett rekordhögt antal tillstånd för klättringsexpeditioner till Mount Everest, 381 stycken. Berget bestigs även från andra sidan, där Tibets myndigheter sköter översynen.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter