dolda ny logga mindre

Samtliga tunnelbanetåg i Stockholm ska kameraövervakas

Samtliga tunnelbanetåg i Stockholm ska kameraövervakas

Marcus Ericsson/TT Samtliga tunnelbanevagnar i Stockholm ska kameraövervakas. Arkivbild.
Marcus Ericsson/TT Samtliga tunnelbanevagnar i Stockholm ska kameraövervakas. Arkivbild.

Kollektivtrafik TT
Samtliga tunnelbanevagnar i Stockholm ska övervakas med livekameror. Och ett regeringsförslag öppnar för att kollektivtrafiken i hela Sverige ska slippa tillståndsplikten för kameraövervakning, skriver Svenska Dagbladet.

Sedan tidigare kameraövervakas perronger och uppgångar i Stockholms tunnelbana.

- Brottsligheten på stationerna har minskat sedan vi fick livekameror. Nu kan vi ta den som begår brott inne i vagnarna på bar gärning, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd.

Att även tågen nu ska kameraövervakas motiveras med att det ska bli lättare att hjälpa resenärer eller att exempelvis ta fast brottsmisstänkta.
Om en gärningsman på rymmen hoppar på ett tåg tappar man möjligheten att hålla koll på vad som händer. Man behöver inte vänta till nästa station eller i efterhand plocka ut bilder, säger Kristoffer Tamsons.
Kollektivtrafiken i Sverige behöver söka tillstånd för kameror på platser som allmänheten har tillträde till, men just tunnelbanan i Stockholm har ett undantag.

Enligt Kristoffer Tamsons vill man slopa tillståndskravet för hela kollektivtrafiken i Stockholm. Något som kan bli verklighet för hela landet från och med nästa år.

- En proposition från regeringen till riksdagen ligger färdig där ingen skillnad mellan trafikslag eller kommun befästs, säger Jenny Bård, jurist på tillsynsmyndigheten Datainspektionen.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter